Annons

Annons

Annons

Annons

Lit-Häggenås

Läsartext
Med buss till Norderön

Detta är en läsartext.

Här ser vi PRO Lit-Häggenås resenärer, samlade vid Norderöns kyrka.

Annons

PRO Lit-Häggenås gjorde den 20 juni årets första bussresa. Resans första mål var Norderön och här blev man betagen av de fina omgivningarna samt utsikten mot den jämtländska fjällvärlden.

Bussen stannade vid Norderö kyrka där prästen Kjell Thuvall tog emot oss utanför kyrkan och hälsade oss välkomna. Inne i kyrkan berättade han bland annat att kyrkan uppfördes 1170. Ett trävapenhus byggdes 1653 och 1780 gjordes en ombyggnad. Det gavs tillfälle för egen rundvandring och Kjell Thuvall svarade villigt på frågor som ställdes.

Kaffepaus på Hara ångbåtsbrygga.

Annons

Efter fotografering av kyrkan både ut- och invändigt steg vi på bussen för att åka den korta sträckan till Tivars Restaurang. Här väntade oss en lunchbuffé i en vacker miljö vid Storsjöns strand. Vi hade gott om tid till nästa avgång och många handlade ostar och andra läckerheter i den närliggande butiken.

Annons

Vädergudarna var med oss denna dag och solen sken från en nästan klarblå himmel och en del av resenärerna passade på att bättra på solbrännan.

Efter en tur med färjan över sundet och en kortare busstur var vi framme vid Nordic Kiwi Drejeri som finns i Västeråsen, Oviken. Här fick vi först en ingående information av Ulla Salomonsson. Företaget tillverkar många olika keramikprodukter och är också leverantör av utrustning till andra drejerier och att det finns så många olika sorters lera hade man ingen aning om. Vi gjorde en vandring genom lokalerna och fick se mycket av utrustningen som används vid detta hantverk. Mycket av det tillverkade stod framme och även här gavs tillfälle att handla av det digra sortimentet.

Resan fortsatte och nu var målet Hara ångbåtsbrygga. Trots smala vägar rattade Lars-Göran skickligt bussen till parkeringen vid kafféet. Här väntande kaffe med smörgås och kaka. Det blev en härlig stund på bryggan, vädret, Storsjön och fjällen i bakgrunden gjorde detta sista stopp på resan till en fin och minnesvärd upplevelse.

Efter detta gick färden mot Lit och en fin dag var till ända och många av resenärerna uttryckte sig mycket positivt om dagen. Jag har nämnt busschauffören och hans skicklighet som man känner sig trygg med och en stor eloge till bussvärdinnan Annelie som gav oss information om de platser som vi passerade och de som vi besökte.

Nästa busstur är planerad till mitten av augusti och då är resmålet Myhrbodarna. Information om denna resa kommer att finnas i ortspressen, på affischer och hemsidan.

Roland Norrman

(text och foto)

Annelie Åman

(foto)

Annons

Annons

Till toppen av sidan