Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Karolin Johansson
Glad midsommar vem du än är, var du än är

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Den blomstertid har nu kommit och den ljusnande framtiden är deras. Idag är det midsommar och en period av total eufori avrundas. Vi har fått se studenter klä upp sig till bal och springa ut i vuxenlivet, semesterperioderna har börjat så smått och hemmen fyllts av vilda ängsblommor och syrener. Det är få tider på året som fyller min kropp med så mycket värme och glädje som denna. Under stillsamma stunder på redaktionen drömmer jag om att bada i blomsterhaven, supa in doften och låta alla färger etsa sig fast på näthinnan.

Annons

Annons

Midsommarafton är blomstertidens absoluta höjdpunkt. Idag plockar vi prästkrage, blåklint, smörblomma, vallmo och björkris för att ställa i vaser, pryda midsommarstången, göra kransar till håret och stoppa i skägget.

”Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige” skriver Nordiska museet på sin hemsida, en sådan anrik institution borde ju veta. Men jul och midsommar skiljer sig avsevärt ifrån varandra. Julen är omgärdad av stress och press kring allt från mat till paket, men till midsommar har vi en mycket mer avslappnad inställning. Maten är enkel: potatis, sill och jordgubbar, kanske en nubbe för att skölja ner maten. Klappar behövs inte, skrattet som bubblar upp när vuxna och barn hoppar som grodor runt midsommarstången är gåva nog. Vi får inte glömma nattbadet, det går förvisso att göra på julafton också men oddsen är högre att fler följer med ner till sjön på midsommarnatten. Men det viktigaste av allt är gemenskapen: jul firas ofta med familjen, men på midsommar kommer även vännerna och för att parafrasera Kents låt Sverige; så är du välkommen, vem du än är och var du än är.

”Duka din veranda till fest

För en långväga gäst

I landet lagom är bäst

Vi skålar för en midsommar till

Annons

Färsk potatis och sill

Som om tiden stått still

Välkommen, välkommen hit

Vem du än är var du än är”

Midsommar är den dagen på året då jag verkligen njuter till fullo i goda vänners lag. Jag hoppas att du också får göra det.

Glad midsommar!

Annons

Annons

Till toppen av sidan