Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Medlemmar i SPF Odensala träffades utomhus

Detta är en läsartext.

En högtidsstund var fikat och den grillade korven, som smakade förträffligt vid den mysiga grillplatsen vid Tysjöarna.

Annons

Under maj-juni har vi inom SPF Seniorerna Odensala förflyttat oss utomhus och genomfört två friluftsaktiviteter.

Under folkhälsoveckan hörsammade vi veckans målsättning att inspirera till aktivitet och rörelse. Den 18 maj var vi några entusiaster som begav oss ut på en vandring vid Lillsjön.

I det soliga vädret blev det just en vandring vid Lillsjön, för ingen av oss gick hela vägen runt sjön. Det räckte så bra att i goda vänners lag att strosa iväg till utsiktsplatsen vid badplatsen för att studera fågellivet. De rutinerade hade naturligtvis kikare i bagaget. Gofika intogs vid fågelskådningen. Dessförinnan hade vi gnuggat geniknölarna i en klurig tipsrunda med frågor om just fåglar. Alla vann! Så förflöt några soliga onsdagstimmar i hälsans tecken.

Annons

Annons

Nästa utomhusaktivitet gick av stapeln den 14 juni när vi vandrade i Tysjöarnas naturreservat. Reservatet består av två sammanbundna kalksjöar omgivna av stora blekefält. Här rastar sjöfåglar och vadare. År 1974 blev området fågelskyddsområde och  2013 naturreservat.

Bleke är en vit jordart som bildas på botten av sjöar med kalkrik berggrund och just Tysjöarna utgör ett av världens största kalkblekeområden. Här finns träramper, vindskydd och eldstäder som underlättar och lockar olika besökare att njuta av den fantastiska naturen. Denna gång hade även de orutinerade utrustat sig med kikare och vi zoomade in såväl fåglar som rara växter.

Skönt väder och lämpliga vindbyar höll myggen på avstånd. Så även den mysiga elden vid grillplatsen med högtidsstunden där fikat och den grillade korven smakade förträffligt.

Kronan på verket var naturligtvis bestånden av guckuskor som vi hittade på hemvägen. Nu ser vi fram emot en solig sommar och därefter surströmming i augusti. Men innan dess stundar Torsdagsdax på Jamtli den 7 juli där vi är medarrangörer.

Annons

Annons

Till toppen av sidan