Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Engagerat föredrag om Frösö kyrka

Detta är en läsartext.

Göran Modén berättade om Frösö kyrka och bland annat om runstenen. Foto: Majvor Enström

Annons

Den 21 juni träffades SPF-medlemmar i Frösö kyrka för att informera sig om vår kyrka. Göran Modén höll ett engagerat föredrag om den för oss välbekanta byggnaden. En byggnad vi väl känner till men kanske inte vet så mycket om.

Hans berättelse började med runstenen, Sveriges nordligaste och en sten med en viktig historisk händelse, kristnandet av Jämtland. Västerviks kapell som gårdskyrka och allmogens vilja att ha en egen kyrka är det som leder till bygget av vad som idag är Frösö kyrka. Hur man bygger den ovanpå Hovet, den gamla offerplatsen för Asagudarna, är väl dokumenterat med 1987 års utgrävning under koret.

Annons

Annons

Medlemmarna kom för att få veta mer om Frösö kyrkas historia. Foto: Majvor Enström

Görans berättelse är omfattande och var och en som har en möjlighet bör försöka närvara på hans föreläsning, den är svår att göra rättvis med ett referat på en kort spalt. Intressant är dock att veta att man orienterade kyrkobyggnaderna med koret mot öster för att möta uppståndelsen som skulle komma därifrån, där solen går opp. På samma sätt som Maria, Jesu moder, finns som helgonfigur på den norra väggen, bredvid predikstolen. På den sidan satt kvinnorna under högmässan. På den södra sidan finns S:t Olov på samma vis och på den sidan satt männen.

Göran berättade hur statusen avgjorde hur man satt i kyrkan, hur gåvor kunde förkorta ens tid i skärselden. Ett härligt exempel på detta och hur kyrkoplikten kunde ställa till det, är när kaptenslöjtnanten Anders Treffenberg efter ett uteblivet kyrkobesök 1698 fick plikta med att skänka den nuvarande dopfunten.

Mycket mer finns att återge men ett drygt 30-tal SPF-medlemmar fortsatte sedan samvaron nere på PB:s Sommarhagen med en trevlig fikastund. Vi ser gemensamt fram mot nästa träff som blir den 16 augusti. Då åker vi till Hucksjöåsen och Sörbygden för att lära om fjärilar och äta gott.

Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan