Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
80-årsresan gick till klockmuséet

Detta är en läsartext.

Resan gick till Skadom för ett besök i klockmuséet. Foto: Birgitta Hammarberg

Annons

PRO Östersund City hade den 21 juni den årligen (dock inte under pandemin) återkommande resan som går under namnet ”80-årsresan”. Det innebär att alla som fyller 80 år under året samt de som är äldre än 80 år, personligen bjuds in och åker då gratis. I mån av plats i bussen kan även andra åka med för ett reducerat pris. Resan är anpassad så att även våra äldre medlemmar ska kunna komma ut på något.

Annons

Annons

Resan gick till Skadom, som ligger några mil utanför Sollefteå, där vi besökte Klockmuséet. Ägaren visade först ett solur som fanns ute på gården, som bestod av stenblock i olika varianter. Därefter inbjöds vi till gott fika.

Han berättade ingående om alla klockor och vid frågan om hur många klockor som fanns i alla rum svarade han lite kryptiskt: ”Jag vet inte exakt men det rör sig väl om cirka 750–800 stycken”.

Resan gick, något försenat, vidare till Hola folkhögskola där vi intog en god lunch som avslutades med kaffe och kaka.

Vi förflyttade oss en trappa upp till skolans hörsal för att där lyssna på den mycket engagerade guiden Håkan Sjöberg, som både kroppsligt och röstmässigt tog oss tillbaka till 1600-talets häxprocesser, där både kvinnor och barn fick sätta livet till, sedan dom utsatts för både tortyr och andra hemska metoder för att erkänna trolldom och som då mynnade ut i bålbränning eller halshuggning.

Avslutningsvis gick vi till huset intill där vi delades upp i två grupper för att besöka Häxmuséet.

På vägen hem pratade många om att vår busschaufför Torgny Sjöberg satt ihop en mycket bra och trevlig resa, som också genomsyrades av gemenskap. Behövde någon en hjälpande hand fanns det alltid en hand utsträckt. Nu tar vi sommarlov och styrelsen önskar alla välkomna tillbaka till höstens aktiviteter och resor.

IngeBorg Johansson

Annons

Annons

Till toppen av sidan