Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Robert Hamberg (M) springer Centerns ärenden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hambergs åsikter om sjukvården i regionen är hans egna, skriver Christer Siwertsson (M), före detta regionråd. Foto: Isabell Höjman / TT

Annons

För några dagar sedan uttalade sig min partivän moderaten och regionrådet Robert Hamberg i Ekot, om hur han ser att framtidens hälso- och sjukvård ska formeras i vårt land. Enligt Hamberg ska vårdutbudet som ges av det offentliga begränsas och i stället ska patienterna komplettera detta med privata försäkringar. Att Hamberg sprungit Centerns ärenden under den mandatperiod han suttit i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd har varit känt, men efter hans uttalande har detta blivit övertydligt. Således ingen överraskning att ledarskribenten i Centertidningen ÖP, Elias Rosell, givit Hamberg rätt. Jag vill vara tydlig med att detta uttalande måste stå för Hamberg själv och delas inte av vår partiledning.

Annons

Annons

Att minska sjukvårdsutbudet som det offentliga ger är att kapitulera från det politiska förtroendeuppdrag regionpolitikerna har. Lösningarna på sjukvårdens problem ser helt annorlunda ut. Det handlar om att ge vårdyrkena den status yrkena förtjänar, för att fler ska utbilda sig och söka sig till vården. Detta innebär kraftigt höjda löner, bättre karriärmöjligheter, bättre arbetsmiljö och betydligt större inflytande över den verksamhet man är satt att tjäna.

I grunden handlar sjukvårdens problem om ett systemfel, vården behöver lyftas ut från regionerna och förstatligas, bara så kan vi garantera en likvärdig vård, oavsett vart vi bor i landet och det är den frågan Hamberg bör lyfta, även om han är starkt kopplad mot Centerpartiet som avskyr alla tankar på att förstatliga hälso- och sjukvården och Hamberg har dessutom bäring i att förespråka ett förstatligande, eftersom att Jämtlandsmoderaterna redan för flera år sedan på en länsförbundsstämma och på mitt initiativ sagt ja till ett förstatligande.

Sammanfattningsvis, vården ska ges på lika villkor, sjukast ska behandlas först och plånboken får aldrig styra vilken vård du eller jag ska få. Den allmänna sjukvårdsförsäkringen ska vårdas och utvecklas. Så vill Svenska folket ha det Robert Hamberg!

Christer Siwertsson (M) f.d. regionråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan