Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Carlsen i ledning

Detta är en läsartext.

I norska Stavanger avslutas i dag stortävlingen Norway Chess som är den sista större världsturneringen innan VM-kandidatturneringen. Tio spelare i världseliten, med världsmästaren Magnus Carlsen i spetsen, möts alla mot alla. Vinst ger 3 poäng men vid remi spelas ett snabbare armageddonparti där svart räknas som vinnare vid remi och vinnaren får 1,5 poäng och förloraren 1.

Annons

Det hela inleddes med en blixtturnering den 30 maj. Avgörande för toppstriden blev här mötet i sjätte ronden mellan Wesley So och Magnus Carlsen. So vann och höll sedan undan och vann på 6,5 poäng av 9, närmast före Magnus Carlsen 5,5 och en trio spelare på 5 poäng: Shakriyar Mamedyarov, Anish Giri och Visvanathan Anand. Dagen därpå, 31 maj, inleddes så långpartiturneringen med samma tio spelare. Efter sex av de nio ronderna leder världsettan Magnus Carlsen på 12,5 poäng, följd av 53-årige Visvanathan Anand 11,5, Wesley So, 10, Ahakriyar Mamedyarov och Maxim Vachier-lagrave, båda 8,5 och så vidare.

Annons

Parallellt med toppturneringen spelas även Norway Chess Open i två styrkeklasser och i den starkare med 51 deltagare delas ledningen efter sju ronder av en trio spelare på fem poäng. Fyra poäng har regerande Sverigemästaren Jung Min Seo medan Gustav Törngren har tre. I klassen för spelare med under 2000 i rating leder efter sex ronder Sergey Eliseev, Sandnes, på maximala sex poäng. Klassen har 50 deltagare.

ÖSS-spelaren Adrian Bohman Karlholm kvalificerade sig till finalspel i Svenska Schackligans första månadsfinal. Serien spelas online på sajten chess.com. Adrian som tävlar i den högsta klassen, för spelare med över 2000 i rating, slutade på en delad 5-8:e plats i finalen som vanns av CM Ludvig Carlsson närmast före stormästaren Emanuel Berg.

I dag, fredag, inleds galatävlingen Storsjödraget som i år spelas på Hotell Östersund. Tre snabbpartier i kväll följs med två långpartier vardera på lördag och söndag. I nuläget ser det ut att bli ett präktigt nytt deltagarrekord då 48 spelare är anmälda varav 15 med rating över 2000.

Annons

Veckans uppgift består av partislutet GMMarveFleksnes – Krosta, 2020. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Sc5+ bxc5 2.Ta4.

Bo Wik

Annons

Annons

Till toppen av sidan