Annons

Annons

Annons

Annons

Bräcke

Debatt
C: Vi väljer utveckling och tillväxt för Bräckes bästa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Maria af Sandeberg

Annons

Det är välkommet att även Moderaterna nu har insett att mer av värdet av våra naturresurser ska stanna lokalt. Tyvärr slutar nog samstämmigheten där. Elektrifieringen är en möjliggörare och ett sätt att skapa arbetstillfällen och inflyttning samtidigt som utsläppen minskar. Att hoppas på att någon annan ska lösa problemet är också att säga att någon annan ska få ta alla vinsterna.

Annons

Lokalt producerad el och tillgång till lokal effekt är en strategisk resurs. Oavsett vilket kraftslag det gäller. När det nu finns investerare redo för att bygga vindkraft är det något vi borde välkomna med öppna armar. Ingen på Öland eller Gotland påstår att vindkraften de har i stor mängd har varit dåligt för deras turistnäring. Ingen i Skellefteå förnekar att det är energiproduktionen som varit avgörande för att Northvolt etablerar sig där. Samma sak är det runt om i landet. Med ökad lokal produktion kommer nya industrier och nya arbetstillfällen. Det är inte el som kommer fortsätta skickas söderut. Nätet sätter stopp. Elen kommer användas till lokala industrier och för nya etableringar lokalt.

Annons

Sverige, Jämtland och Bräcke har fantastiska möjligheter. Klimatomställningen gör det möjligt inte bara att fasa ut fossila bränslen och bli oberoende av rysk olja och gas. Det ger också oss en chans att skapa nya arbetstillfällen och en exportindustri som gör skillnad både för den lokala ekonomin och för det globala klimatet. Det är de värden som står på spel. Att säga nej till lokal vindkraft är inte bara en fråga om utsikt. Det är en fråga om arbetstillfällen och lokal utveckling. Om skatteintäkter till kommunen och om, nu när även Moderaterna och Socialdemokraterna svängt i frågan, lokala ersättningar till de som påverkas av etableringarna.

Vi i Centerpartiet väljer utveckling och tillväxt. För Sveriges, Jämtlands och Bräckes bästa.

Rickard Nordin, (C) Klimat- och Energipolitisk talesperson

Per Martinsson, Ordförande (C) i Bräcke

Ingrid Kjelsson, Oppositionsråd (C) i Bräcke

Annons

Annons

Till toppen av sidan