Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Ingrid Widenström, Frösön, 97 år

Den sista länken till ”den gamla tiden” i min hembygd Sunne har brustit. För en tid sedan avled Ingrid Widenström i en ålder av nästan 98 år.

Annons

Ingrid föddes på släktgården Storsved i Orrviken, Sunne församling. Hennes far, Edvin Molander var kyrkokassör.

Hennes mor , tant Ingeborg, var lärare i syslöjden i Backens skola. Två gånger i veckan var syslöjd på schemat, då endast för flickorna.

Ingrid var en av tre systrar som växte upp i Storsved. Tidigt var hon intresserad av alla slags textila hantverk. De traditionella jämtländska teknikerna hade hon i arv från gården. Vävstolen var alltid i bruk i Storsved.

Ingrid utbildade sig till sömmerska i Eskilstuna. Därmed berikades Sunne med en ”storsömmerska” till , förutom Agnes Flemström i Hegled och Elin Henriksson i Måläng.

På 1940 och -50-talen syddes kläderna, att köpa dem var ej vanligt.

Annons

Ingrids syateljé blev i Storsved, och hon bildade familj med maken Stig och sonen Tommy.

Ingrid hade en säker blick för stil och känsla för tygkvalitet .

Annons

Vi i Prästgården var då fyra döttrar, och med mamma Greta var vi Ingrids tacksamma kunder. Vi var glada över att vara rätt klädda, vilket vi var tack vare vår sömmerska.

Ingrid själv var bästa reklam för sin verksamhet Hon var ”trendig”, som man skulle säga nu.

Ingrid kom att överta tjänsten som slöjdlärare i Backens skola. Hon gick genvägen över ägorna upp till Backen.

Så småningom blev det allt vanligare att köpa kläder . Sömmerskan blev exklusiv. Men sin skicklighet och sitt yrkeskunnande behöll Ingrid livet ut.

Ingrid tog arbete på Länsstyrelsen i Östersund och flyttade också in till Frösön.

Kontakten med Sunne förblev livslång. I Sunne kyrkokör var Ingrid medlem i altstämman i drygt 75 år! Hon deltog med glädje så länge det gick. Ett annat intresse hos henne var litteratur och särskilt poesi.

Ingrid Widenström ärvde sin mors goda fysiska och mentala hälsa upp i åren. Det gav henne en ovanligt lång och rik tid som pensionär. Hon vårdade sin hälsa med motion, bland annat i fjällvärlden.

Ingrid hade sina grönsaksodlingar, först hemma, senare i en välskött kolonilott på Frösön. Där trivdes hon i alla väder. Även hennes blommor väckte beundran.

Socialt var hon engagerad i Röda Korsets ”Second hand”-butik i Östersund. Där kom hennes kunnande väl till pass.

Så länge hon kunde gjorde Ingrid sömnadsjobb för dem som hon gärna ville hjälpa. Tyvärr kom en fallolycka att göra slut på detta . Hennes bägge handleder bröts och blev aldrig bra. Även vävning och annat handarbete blev svårt att utföra.

Annons

Sin glädje och sitt stöd hade Ingrid i släkt och familj. Hennes lägenhet på Önevägen på Frösön, där känslan av Storsved fanns, var öppen för nära och kära.

Det sista året råkade hon ut för nya skador av fall. Tack vare hemtjänsten kunde hon bo kvar hemma större delen av tiden hon hade kvar. Livet blev begränsat, men fullt värdigt !

På Skärtorsdagen släppte hon nålen för gott.

Vi har henne i kärt och tacksamt minne !

Barbro Kullman-Helmersson

Vän

Annons

Annons

Till toppen av sidan