Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
MP: Surfbukten och satsningen som uteblev

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Johanna Gadd

Annons

Östersund är värd för Svenska Stadskärnors årskonferens den här veckan. Äran att få vara värd för konferensen tilldelades i samband med att Östersund utnämndes till årets stadskärna 2019. Vinsten kom efter ett gediget arbete mellan stadens fastighetsägare, handlare, hotell- och restaurangägare samt ett samarbete mellan partier över blockgränsen. Årets stadskärna är inte bara ett pris utan ett resultat av ett långvarig och målmedvetet arbete att göra Östersunds stadskärna attraktivare för både besökare och oss alla som bor i kommunen. Det är också ett viktigt stöd för både lokala handlare och besöksnäringen - två branscher som har fått uppleva några tuffa år på grund av pandemin. Samtidigt som konferens pågår får vi läser i tidningen att en av Östersunds största eldsjäl lägger ner sin verksamhet. Efter 11 år stänger Simon Jaktlund besökmagneten Surfbukten. Som skäl anger Simon bristande kommunikation från kommunen och att man har tagit honom förgiven.

Annons

Annons

Det hinner inte gå ett dygn och så kommer nästa bakslag. Den planerade satsningen i Badhusparken uteblir. Efter pandemin behövdes en rejäl satsning för att få igång besöksnäringen. Det blev pannkaka. Anledning? Ansvariga politiker ”glömde” att budgetera för satsningen i Badhusparken.

Som ordförande för kommunstyrelsen utvecklingsutskott sam ledamot i finans- och ledningsutskottet är det Pär Jönsson (M) som är ytterst ansvarig. Pär Jönsson är den politiker som har suttit längst i Östersunds kommunfullmäktige och borde veta att en miljonsatsning i Badhusparken kräver en budget. Budgeten är det viktigaste styrmedlet som politiken har till sitt förfogande. Men det krävs även engagemang, intresse och samtal med våra duktiga entreprenörer och eldsjälar. Allt det missade Pär Jönsson trots sin långa politiska erfarenhet och fiaskot är ett faktum. Ett fiaskot som innebär minskad attraktivitet för Östersund som ett besöksmål och för oss som bor här. Vilket i sin tur innebär minskade intäkter för stadens handel och besöksnäring under kommande åren. Det är endast ansvariga politiker som kan klandras för detta, ty tjänstemännen kan bara agera inom ramarna som politiken skapar. Därför ska jag under kommande kommunfullmäktige fråga Pär Jönsson (M) vad han ska göra för att Östersund inte ska sjunka från årets stadskärna till årets besöksfiasko?

Florian Stamm (MP) gruppledare och ledamot i kommunstyrelse

Annons

Annons

Till toppen av sidan