Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Mordet på Shireen Abu Akleh måste få konsekvenser!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Shireen Abu Aklehs kista.

Annons

Onsdag den 11 maj, tidigt på morgonen, dödades Shireen Abu Akleh av eldgivning från den israeliska armén. Shireen Abu Akleh, 51, en välkänd palestinsk-amerikansk journalist som sedan över 20 år arbetat för nyhetsbyrån Al Jazeera, befann sig denna morgon utanför Jenin på det ockuperade Västbanken för att bevaka en raid av israeliska armén mot samhället.

Annons

Iklädd hjälm och skyddsväst tydligt märkt PRESS befann hon sig i en grupp med journalister ett stycke från de pågående oroligheterna, när hon träffades av skarp eldgivning från en prickskytt och dödades. En annan journalist i sällskapet skadades vid samma tillfälle.

Annons

Mordet på Shireen Abu Akleh har väckt stor uppståndelse bland palestinier och runt om i världen. EU centralt har fördömt mordet och USA-presidenten Joe Biden har ringt Shireen Abu Aklehs familj och beklagat sorgen. Från Sveriges regering är det – tyst.

Mordet på Shireen Abu Akleh är inte någon enstaka händelse. Sedan millennieskiftet har omkring 50 journalister dödats av den israeliska armén. Många fler har skadats. Under ”Återvändarmarschen” i Gaza 2018 – 2019 dödades mer än 250 palestinier – bland dem sjukvårdare, funktionshindrade och journalister – av israeliska prickskyttar. Ingen har ställts till svars för dessa brott.

Det här måste få ett slut. Sveriges regering måste klart och tydligt fördöma mordet på Shireen Abu Akleh och begära en ordentlig utredning. Man måste kalla till sig den israeliske ambassadören och kräva att övergreppen mot press och opinionsbildare – förra året terrorstämplades sex viktiga palestinska människorättsgrupper! – upphör, att Israel slutar upp med olagligt byggande på ockuperad mark, slutar med razzior, arresteringar och fängslanden av de som protesterar mot ockupationen. Israel måste kalla hem sina militärer och ockupanter och erkänna Palestinas rätt att existera inom de av FN fastlagda gränserna.

Annons

Nästa månad är det 55 år sedan ockupationen av Palestina inleddes och nästa år 75 år sedan den fortsatt pågående fördrivningen av palestinier inleddes. Låt oss slippa behöva uppmärksamma ytterligare tragiska årsdagar av dessa händelser.

Gunnar Olofsson, Borås Palestinagrupp

Annons

Annons

Till toppen av sidan