Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
L: Det behövs en liberal jordbrukspolitik!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lotta Gröning och Pär Löfstrand, etta respektive tvåa på liberalernas läns lista i valet till riksdagen!

Annons

Vi håller verkligen med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) med partikamrater att det finns anledning att vara stolta över det svenska jordbruket.

Det är också ett faktum att jordbruket är hårt pressat av kriget i Ukraina som är Europas kornbod och står för mycket av både foder och gödsel. Energipriserna har också ökat på grund av kriget, men inte enbart pga. av det. Den Socialdemokratiska skattepolitiken med höga skatter är i allra högsta grad en avgörande anledning till att näringen har det oerhört tufft.

Jordbruksministern är stolt och glad över ett stödpaket på 3,1 miljarder.

Annons

Vi undrar, är svenskt jordbruk inte värt mer?

Socialdemokraternas prat om ett konkurrenskraftigt jordbruk är bara tomma tunnor som skramlar. Det svenska jordbruket är diskriminerat på EU-marknaden, genom regeringens punktskatter som bidrar till att svenska lantbrukare slås ut. Med öppna armar ser ni till att billiga livsmedel utan några miljökrav eller djurskyddsregler, eller krav på låg halt av antibiotika i köttet importeras till Sverige, detta konkurrerar ut inhemska produkter. Billigt är enligt er Socialdemokrater tydligen bra, men om svenska bönder köper billiga produkter från EU slår punktskatterna till.

Annons

Jordbruksnäringen i Jämtland har ni i kraftigt försämrat överlevnadsmöjligheterna för. Enligt Jordbruksverket har antalet jordbruksföretag minskat med cirka 85 procent sedan mitten av 70-talet och antalet nötkreatur har minskat med en fjärdedel. Företagen blir större och det är långt mellan gårdarna och samtidigt överges stora betesmarker.

Svenskt jordbruk behöver en fungerande liberal politik. Det rimliga är att punktskatterna för näringen harmonieras med övriga EU-länder. Att importerade varor har samma miljökrav som vi. Förutsättningarna för ett fungerande jordbruk är att våra lantbrukare blir konkurrenskraftiga utan stödpengar. Ni pratar också om att Socialdemokraterna har en långsiktig satsning på jordbruket. Där är vi beredda att hålla med. Sedan mitten av 90-talet har satsningen bara inneburit stagnation och avveckling. Vi har EU:s lägsta självförsörjningsgrad, vilket ger en akut fara för rikets säkerhet inte minst nu i krigstider.

Vad händer om transporterna stannar?

Vad händer när maten är slut på en dag i affärerna?

Det är valtider och vi förstår att Socialdemokraterna vaknar till liv. Men för att svenskt jordbruk ska utvecklas krävs det mer än punktinsatser och stödpengar. Svenska bönder behöver justa villkor, svårare än så är det inte. Det går inte att skylla egna misstag på Putin.

Inte ens nu!

Lotta Gröning, Pär Löfstrand, Liberala riksdagskandidater Jämtland-Härjedalen

Annons

Annons

Till toppen av sidan