Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
C: Är kärnkraften lösningen på allt?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tom Silverklo, Centerpartiet Jämtland.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Hur är det med kärnkraften? Är den lösningen på allt som det låter från en del? Vad kan göras och vad kan framförallt göras på kort sikt?

Kärnkraften står idag för ungefär en tredjedel av vår elförsörjning. Det vore i praktiken omöjligt att lägga ned den här och nu. Politiska beslut om nedläggning har inte heller fattats sedan Barsebäck, även om det låter så i debatten.

Det går att producera mer i befintlig kärnkraft. Forsmark kan producera ytterligare 2TWh (motsvarande hushållsel hos ca 400 000 villor). Det tycker jag vi ska göra.

Detta hindras just nu tyvärr av en konflikt om vem som ska betala nätanslutningen. Där har vi i C sagt att nu får staten gå in och lösa det. Kapaciteten i nätet är grundläggande infrastruktur. Sånt kan staten hålla på med.

Annons

När det gäller ny kärnkraft så varierar siffrorna betydligt. I ett perfekt scenario sägs att själva byggtiden skulle vara ca 3 år för ett litet kärnkraftverk. Men med allt förarbete med tillstånd, kommunala beslut, säkerhetsprövningar och allt annat som måste fås på plats, tar det säkerligen 10-15 år bara för den delen. Tänk också på den debatt som behövs i en kommun där kärnkraft planeras byggas. Folk är kritiska till vindsnurror i sin kommun, hur ska det inte bli när kärnkraftverk ska byggas nästgårds?

Annons

Löften om låga priser och snabb byggtid av små "kvarterskärnkraftverk", som en del så lättvindigt lyfter, är idag bara pappersprodukter och visioner. Det är mycket som måste utredas och debatteras innan de kan bli verklighet.

Hur är då priset? Det lovas runt 60 öre/kWh från ny kärnkraft. Det är ungefär dubbelt så mycket som från ny landbaserad vindkraft. Det intressanta här är att när Storbritannien handlade upp ny kärnkraft blev priset på runt 1.35 kr/kWh för vinnande anbudet. Alltså ca fyra gånger så mycket jämfört med ny vindkraft.

Behövs då inte planerbar produktion som kan producera jämt? Både ja och nej. Det behövs el kontinuerligt. Men inte exakt lika mycket hela tiden och kärnkraft är inte det enda som kan leverera stabilt och kärnkraften levererar inte heller årets alla timmar.

Slutsatsen är att kärnkraft absolut har en roll att spela framöver. Vi borde verkligen nyttja de befintliga verken fullt ut. Det är däremot ingen quick-fix vare sig för att bli av med rysk olja och gas, eller för att klara klimatfrågan. Den är dessutom för långsam att bygga ut för att sänka dagens elpriser och är inte heller det som industrin efterfrågar för sin gröna omställning.

Det hade varit välkommet om debatten kunde sluta ställa vindkraften mot kärnkraften. Dagens debatt skymmer också andra viktiga problem som överföring, effektivisering, lagring och flexibilitet. Som alla tillsammans med ny produktion är viktiga komponenter för att klara de framtida behoven och den gröna omställningen.

Tom Silverklo Regionråd (C) och riksdagskandidat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy