Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Bättre möjligheter till svenskutbildning i utanförskapsområden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

I senaste partiledardebatten sa Märta Stenvik, Miljöpartiet, att bästa vägen att komma tillrätta med problemen i utanförskapsområden är att ge invånarna där en bättre möjlighet att lära sig svenska. Kan någon svara på frågan hur de som bor i utanförskapsområden ska kunna lära sig svenska, när ingen där pratar svenska dagligdags. En förutsättning för att lära sig svenska är att omgivningen där man bor pratar svenska hela tiden, förutom i hemmet.

Annons

Annons

Ett annat förslag är att personer som bor i utanförskapsområden och inte kan svenska och där bostadsmiljön kraftigt försvårar inlärning av svenska språket och samhällskunskap. De kan då erbjudas utbildning på andra orter i Sverige som har bättre förutsättning att utbilda dem i svenska och samhällskunskap, de kan då pendla eller bosätta sig på den orten under studietiden. När de har fått bra kunskaper i dessa ämnen kan de flytta tillbaka till hemorten och få arbete där.

Då får de samma möjligheter som alla andra invånare i Sverige som de går ut grundskolan och studerar vidare i livet. Finns inte den utbildning de söker på platsen de bor, då söker man på någon annan ort i Sverige som har den utbildningen och flyttar dit med eller utan familj. När utbildningen är klar kan man återvända till sin hemort.

Kjell Berg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy