Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
V: Vill du ha kärnvapenmissiler på Frösöberget?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Christina Hedin, Anne Svensson, Elin Morén - vänsterpartiet.

Bild: Malin Moberg, Lars Ljungmark

Annons

Är du villig att låta din son eller dotter skickas ut i krig startade av USA, Turkiet eller Ungern? Är du beredd att låta kärnvapenmissiler stå utplacerade på Långåberget, Hoverbergstoppen eller Frösöberget?

Inget av detta är en omöjlighet om vi går med i Nato, även om det kanske inte är i Jämtland som de placeras så kan vi komma att bo i ett land med just kärnvapen. Det finns nämligen inget Nato-light. Vi kan inte vara medlemmar i Nato och förvänta oss att vi ska bli beskyddade vid hot och angrepp, om vi inte själva offrar något.

Säger vi ja till Nato säger vi ja till att ingå militärallians med länder som kränker mänskliga rättigheter. Vill vi verkligen kroka arm med länder som har hbtq-fria zoner eller som kränker folkrätten?

Annons

Ett medlemskap i Nato innebär också att vi ger upp vår alliansfrihet, vilket innebär att vi får mindre självbestämmanderätt i internationella frågor. Det här är ett enormt säkerhetspolitiskt beslut. Att ge upp alliansfriheten och militärt självbestämmande får stora konsekvenser. Vår alliansfrihet har en närmare två hundra år lång historia. Ska vi verkligen stressa fram ett Nato-medlemskap, grundat i rädsla och inte i rationalitet och eftertanke?

Annons

Låt åtminstone svenska folket få säga sitt. Flera partier har under mandatperioden svängt i frågan om medlemskap i NATO och därför borde folket få en chans att ta ställning. I senaste valet, 2018, röstade många på politiker som sades sig vara helt emot Nato. Nu har läget ändrats och därför är det enda rätta att ha en folkomröstning.

De som protesterar mot en folkomröstning har främst två argument: en kampanj inför folkomröstning skulle kunna påverkas av främmande makt, och svenska folket har för låg kunskap om säkerhetspolitik för att betros med att ha en åsikt.

Självfallet kan en folkomröstningskampanj påverkas av främmande makt. Är det skäl att avstå? Sedan när väljer vi rädsla framför demokrati?

Och vad gäller kunskap så tycker vi inte att man ska underskatta svenska folket. Vi tror att de flesta vill göra sin röst hörd i en fråga som kommer påverka Sverige så fundamentalt som ett Nato-medlemskap.

Sverige ska och måste självfallet anpassa sig till nya hotbilder, men vi ska inte stressa fram en total omläggning av säkerhetspolitiken. Alla säkerhetspolitiska val ska vara välgrundade och folkligt förankrade.

Vi vill att folket skall få vara med och bestämma, låt frågan om medlemskap i Nato avgöras i en folkomröstning.

Anne Svensson, ordförande Vänsterpartiet Berg

Elin Morén, distriktsstyrelsen Vänsterpartiet Jämtlands län

Christina Hedin, ordförande Vänsterpartiet Östersund

Annons

Annons

Till toppen av sidan