AnnonsSvenska kyrkan Östersund

Studentkören i Östersund bryter ensamhet och sprider glädje och gemenskap

Stora kyrkans Studentkör startades av Svenska kyrkan Östersund i höstas och är ett samarbete mellan universitetet och kyrkan. Förutom att medlemmarna sjunger tillsammans är glädje och gemenskap ett viktigt inslag i verksamheten.

– Det är mycket skratt och god stämning. Vår körledare Ingrid är fantastisk, säger Josefine Forslund, körmedlem.

Lucas Leijonhufvud och Josefin Forslund är båda med i Stora kyrkans Studentkör.

Det är ingen hemlighet att det är bra för både kropp och själ att sjunga. Forskare har även kunnat visa på en koppling mellan sång och ett ökat immunförsvar. Att sjunga är dessutom bra för både hjärtat och vår psykiska hälsa. Ingrid Löfgren är kantor, musikpedagog och körledare för bland annat Stora kyrkans Studentkör.

– Om jag har känt mig lite vissen under dagen mår jag alltid bättre efter att ha övat med någon av mina körer. Att sjunga har verkligen en helande effekt, säger hon och vill passa på och lyfta fram att det är medlemmarna i Svenska kyrkan som är med och bidrar till att det finns körer över hela Sverige.

Jag går till kören för att skratta, umgås, träffa nya människor och självklart för att sjunga

Ingrid Löfgren är även en av initiativtagarna bakom Stora kyrkans Studentkör som startades i höstas. Kören är ett samarbete mellan Mittuniversitet och kyrkan för att stärka bandet mellan dem.

– Studentkören är ett erbjudande via kyrkan, mig som musiker, och min kollega Karolinn Strandberg. Hon är studentpräst och ingår i teamet studenthälsan. Vi funderade på hur vi skulle kunna samarbeta med universitetet och jag utbrast under mötet att; jag ska ha en studentkör, säger hon.

Välkommen att gå med i studentkören du också – läs mer här

Studentkören är öppen för alla som är mellan 18 och 27 år och bor i Östersund.

Men det är inte bara studenter på Mittuniversitetet som är välkomna. Dörrarna är öppna för alla som är runt 18 och 27 år och som bor i Östersund. Josefin Forslund har varit med i Studentkören sedan starten.

– Det känns jättebra att vara en del av en stor gemenskap. Jag går till kören för att skratta, umgås, träffa nya människor och självklart för att sjunga. Man mår bra av att sjunga. Det är en härlig känsla i kroppen efteråt, säger hon och Lucas Leijonhufvud håller med.

Lucas Leijonhufvud menar att man får träffa massor av olika människor genom musiken.

Sammanhang och gemenskap – läs mer om vilka körer som finns i Östersund

Han har tidigare studerat på Luleå tekniska universitet och var en del av kören Snapsakademin. När han började studera på Mittuniversitetet ville han sjunga i en kör igen.

– Det är speciellt att vara med i en kör. Man får träffa massor av olika människor, men i slutändan samlas alla i musiken genom sången, säger Lucas Leijonhufvud.

Studentkören träffas på onsdagar ojämna veckor från 16.30 till 18.00. Just nu övar de på campus, men tanken är att flytta kören till Gamla Kyrkan i höst.

– Lokalerna på universitetet är inte anpassade efter körsång. Jag hoppas att vi kan få ta del av den underbara akustik och miljö som finns i Gamla Kyrkan när vi drar igång kören efter sommaren igen, säger Ingrid Löfgren.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av LTs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan