Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
NATO-medlemskap ger falsk trygghet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nato-flaggan framför svenska flaggan.

Bild: TT

Annons

På vad sätt utgör svensk eller finsk anslutning till NATO en rimlig respons till Ukrainakrisen? Blir vår del av världen lugnare? Många tar detta för givet, men vad för slags logik ligger bakom den slutsatsen?

Jag har hört det argumenterat att NATO-medlemskap utgör en försäkring mot rysk aggression: och jag har svarat att det är ett märkligt försäkringsbolag som håller sig med kärnvapen och som kräver att två procent av försäkringstagarens inkomst ska spenderas på krigsberedskap. Ändå röjer denna haltande jämförelse det viktigaste motivet bakom svenskarnas plötsliga kovändning i den här frågan. Det är rädsla, ett sökande efter skydd, en längtan efter trygghet.

Annons

Annons

Det är en helt igenom falsk trygghet.

”USA bistår Ukraina och dess folk så att vi kan bekämpa Ryssland där borta och slippa slåss med dem här hemma” Så talade Adam Schiff, ordförande i US-regeringens underrättelseutskott, för tre år sedan – alltså långt innan den ryska armén överträdde gränsen till Ukraina. Bättre definition av ett ”proxy war”, ett krig genom ombud, finns inte.

Proxy wars är särskilt förödande för befolkningen bosatt där de utkämpas. Aktuella exempel är krigen i Syrien och Yemen, där främmande makter (Saudi och Iran) gärna utnyttjar inbördeskrig för att komma åt varann. Genom att ösa krigsmateriel på de stridande parterna slipper de själva offra sina soldater och civila i konflikten, samtidigt som de låser offerlandets civila i ett allt brutalare slagfält

Ett sådant krig har pågått i Ukraina sedan 2014, då den valde presidenten Janukovitch med direkt amerikansk hjälp fördrevs ur landet. Enligt en beräkning har 14000 människor redan dött i den konflikten, de flesta i Donbas och Luhansk-regionerna.

Vill vi alliera oss med en stormakt som på så sätt exploaterat lokala motsättningar för att komma åt Ryssland – med de förödande konsekvenser vi nu ser? Bidrar det till tryggheten i vår region att ytterligare öka trycket på den redan trängda och paranoida ryska ledningen?

Alistair Cochrane

Annons

Annons

Till toppen av sidan