Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Möte med Seniornet Östersund

Detta är en läsartext.

Från vänster, David Redin, Birger Karlsson och Max Pettersson. Foto: Privat

Annons

På Mötesplats Prästgatan 58 samlades den 4 maj ett 60-tal intresserade och vetgiriga seniorer, inbjudna av Senionet Östersund, i samarbete med just Mötesplatsen och ABF Östersund, för att lyssna på en föreläsning i ett brännande ämne. Seniornet Östersund är en ideell förening som verkar efter devisen seniorer lär seniorer använda digital teknik.

Inbjudna var föreningens medlemmar och andra intresserade, tillhörande den alltmer ökande befolkningsgruppen ”årsrika”. Dagens tema var it-bedrägerier – och hur man kan undvika dem. Som föreläsare hade chefen för Polisens bedrägerigrupp i Jämtland, David Redin, bjudits in.

Birger Karlsson, vice ordförande i Seniornet Östersund, hälsade mötesdeltagarna välkomna, berättade lite om föreningens uppgift, som bland annat är att hjälpa seniorer att vara digitala, presenterade övriga närvarande styrelseledamöter, Ann-Mari Jonsson, Bodil Orremo, Arne Eskilsson och Max Pettersson, samt hälsade David Redin särskilt välkommen och överlämnade ordet till honom.

Annons

Annons

David presenterade sig själv och sitt arbete och menade att den här typen av föredrag är ett sätt att arbeta brottsförebyggande och att Seniornet och den här sortens sammankomster är ett fantastiskt forum för ändamålet. Han fortsatte med att säga: ”Vi lever i ett rikt land och ett rikt land är föremål för bedragare”. Man måste lära sig att känna igen en bedragare.

Davids föredragning var saklig, lättförståelig och tänkvärd och mycket uppskattad av åhörarna. Han berättade om ett flertal händelser och situationer: Det vanligaste bedrägeriet uppstår när någon påstår sig ringa från banken för att rätta till någon felaktighet. Blir Du misstänksam, känner Dig osäker, känner inte igen personen, då ber Du att få ringa upp - eller lägg på luren! Tänk på att banken aldrig ringer upp och ber Dig använda din bank-dosa eller Din e-legitimation. Även om Du tycker att Du känner igen numret på displayen ska Du vara försiktig. Det går nämligen att manipulera numret som visas. Se upp med annonser och meddelanden om att Du vunnit stora summor pengar. Öppna inga obekanta filer. Kontrollera fakturor som Du känner tveksamhet inför. Swisha aldrig i förväg. Acceptera inga investeringserbjudanden med sagolika vinstmöjligheter. Håll ordning på lösenord och pin-koder, byt ut dem då och då. Innan David avslutade sitt framförande hann han med att kort beröra varianterna romansbedrägeri, penningtvätt och Friendly Frauds också. Frågestunden genomfördes snabbt och professionellt. På kritik mot dålig tillgänglighet telefonledes till Polisen svarade han att problemet är känt och rekommenderade ett fysiskt besök på polisstationen vid brådskande ärenden.

Annons

Annons

Efter en välklingande applåd tackade Birger Karlsson David Redin för hans omtyckta framförande. Önskvärt hade varit att kunna återge hela innehållet här, vilket tyvärr är omöjligt – Ni som var där minns det säkert ändå. Han berättade därefter kort om hur Seniornet verkar för att hjälpa flera seniorer att bli digitala. I hela landet finns ett stort nätverk av engagerade volontärer som jobbar för en ökad digital delaktighet i samhället. Att behovet finns och kommer att finnas kvar har bekräftats, inte minst under pandemitiden, tycker vi. Vi hjälper varandra med kurser, cirklar, intressanta café-träffar, föreläsningar, med mera. Vår förening i Östersund arbetar nu för att, efter ett uppehåll i verksamheten, dels på grund av pandemin dels på grund av byte av samarbetspartner, komma igång med cirklar, kurser, träffar med mera.

Sammankomsten avslutades med att deltagarna bjöds på kaffe och kaka. Av stämningen att döma var alla nöjda med dagen.

Max Pettersson

Jag bifogar också två foton - det ena visar föredragshållaren David Redin (foto Max Pettersson) och det andra visar, från vänster, David Redin, Birger Karlsson och Max Pettersson (foto privat).

Föredragshållaren och polisen David Redin. Foto: Max Pettersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan