Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Stanna upp och tänk!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arkivbild.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Var finns debatten om en evt svensk anslutning till NATO? Än så länge verkar den vara överröstad av vilda spekulationer om Putins mentala tillstånd, ensidiga rapporter från det svårbegripliga ukrainakriget och dåligt underbyggda spekulationer om ett annalkande kärnvapenkrig - givetvis startat av ryssarna.

Innan vi börjar diskutera vårt förhållande till NATO bör vi stanna upp och fråga oss: Är det här en vettig tidpunkt att fatta det stora beslutet att ge oss in i världens mäktigaste militärallians? År vi just nu i stånd att tänka lugnt och rationellt om saken?

Annons

Annons

Trots modiga journalisters insatser finns det frågor kring situationen i Ukraina som inte kan besvaras under brinnande krig. Vad var det egentligen som hände i Butja? Vad vill den huvudsakligen rysktalande befolkningen i Donbas-regionen? Det är en självklarhet att fördöma invasionen, men är det verkligen frågan om ett folkmord, som Liberalernas Johan Pehrsson vill hävda? Är Azovbataljonen högerextremister eller frihetshjältar?

Framför allt: vilken effekt kan Finlands och Sveriges föreslagna anslutning till NATO ha på konflikten?

Just nu är vi arga och rädda. Medierna har spätt på dessa känslor, men de har inte gett oss opartisk information om bakgrunden till det här kriget. De har inte tillerkänt Putin och Lavrov någon anledning att göra som de gjort, annat än ren ondska eller galenskap.

Slutsatsen är klar: sådana typer kan man ju aldrig förhandla med.

Men ett krig som ingen kan vinna kan bara stoppas med förhandlingar. Underlättas sådana förhandlingar om Finland och Sverige skänker sina krafter åt NATO, eller är detta ett steg i helt fel riktning?

Alistair Cochrane

Till toppen av sidan