Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Pigga pensionärer fyllde EFS-kyrkans festvåning

Detta är en läsartext.

RPG-kören bjöd på inövade vårsånger. Foto: Tage Öhlund

Annons

Onsdag 4 maj var EFS-kyrkans festvåning fylld av pigga pensionärer. Kerstin Mikelsson och Lisa Jönsson hade förberett med goda mackor och smarriga gobitar. RPG-kören var på plats med inövade vårsånger. Förväntan fanns i luften när Ulla Strindberg hälsade välkommen och presenterade dagens hedersgäst och föreläsare, prästen Mikael Sjödin.

Efter ett inledningsord av Ulla och en unison vårpsalm var det dags för Maria Langefors att presentera RPG-körens första två sånger: ”Tussi-tussi-lago” och en ”Vandringslåt från Dalarna”. Fikastunden efteråt var fylld av samtal och glada skratt vid kaffeborden.

Prästen Mikael Sjödin tillsammans med Kerstin Mikelsson, Lisa Jönsson och Ulla Strindberg, som fixade fikat. Foto: Tage Öhlund

Annons

Annons

Sedan var det dags för Mikael Sjödin att med ord, bilder och videosnuttar rapportera från en resa till Tanzania. Han hade via kontakter med Frösö församlings vänförsamlingar i Tanzania fått många vänner där och var märkbart imponerad av mötet med detta land med 60 miljoner invånare, varav 45 procent var under 15 år.

Mikael Sjödin berättade om en resa till Tanzania. Foto: Tage Öhlund

Inte mindre inspirerad var han av den Lutherska kyrkan där. Den grundades år 1938 och är nu en av de största och snabbast växande Lutherska kyrkorna i världen. - Hur går det till? Det var en fråga han gärna ville ha svar på.

Mikael hade sett en massa faktorer som bidrar till den snabba tillväxten. Men den viktigaste orsaken fick han när han frågade en av de inhemska prästerna: ”Alla människor vill ju ha Upendo! (=Kärlek, glädje och gemenskap), och det får de i sin kyrka!”

En annan orsak till den stora tillströmningen var satsningen på barnen och på den solidaritet som medlemmarna i församlingarna hade sinsemellan. Fick någon i församlingen svårigheter med till exempel ekonomi eller sjukdom var det självklart att man hjälptes åt.

Annons

”Glädje, bön, Bibel, musik och dans, samt stort inflytande och ansvarstagande från det vanliga kyrkfolket, det var verkligen inspirerande att får vara med om. Något jag gärna vill se ännu mer av också i våra kyrkor!"

Ungefär så avslutade Mikael Sjödin sitt föredrag, påtagligt berörd av det han upplevt under sin Afrikaresa.

Månadsträffen avslutades med att RPG-kören sjöng ytterligare ett par sånger. Sedan gick vi hem med Guds välsignelse, förmedlad av Mikael, i den över 3000 år gamla bön, som vi övertagit från översteprästen Aron, som ursprungligen bad den över Israels folk.

Tage Öhlund

Kertin Mikelsson, Mikael Sjödin, Lisa Jönsson, Ulla Striindberg

Till toppen av sidan