Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Behovet av en trygg graviditet och förlossning tar inte semester

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Det måste finnas tillräcklig bemanning när allra flest ska föda. Ge barnmorskor bättre förutsättningar för att arbeta heltid och vilja stanna kvar på arbetsplatsen. Det görs genom fler kollegor, bättre arbetsvillkor och schemaläggning skriver, Vårdförbundet avdelning Jämtland.

Den 5 maj är det internationella barnmorskedagen och Vårdförbundet, där majoriteten av Sveriges organiserade barnmorskor finns, vill lyfta vikten av barnmorskor och rätt förutsättningar.

Annons

Annons

Att dra ner på verksamheten under några kritiska veckor under sommaren blir allt vanligare.

Alltför många barnmorskor väljer att gå ned i arbetstid för att orka. Enligt Vårdförbundets arbetsmiljörapport anger nästan 60 procent att de arbetar deltid och många anger villkor och arbetsbelastning som orsak.

Här finns en stor möjlighet för arbetsgivare att ställa om så att stressen i arbetet minskar. Om alla barnmorskor skulle arbeta heltid skulle det motsvara 790 helårsarbetare till. Det är alltså egentligen inte en brist på barnmorskor, det är brist på goda arbetsvillkor.

Gör om och gör rätt. Istället för att dra ner på verksamheternas tillgänglighet och låta barnmorskor arbeta på högvarv under årets barntätaste månad så genomför följande:

1. Organisera om kvinnovården med fler vårdalternativ och vårdmodeller så som en barnmorska - en födande och enheter där barnmorskor leder och utvecklar verksamheten.

2. Anställ fler barnmorskor och se till att lönen speglar barnmorskans akademiska utbildning, kompetens och svårighetsgraden i yrket.

3. Se över arbetstidsförläggningen och ge förutsättningar till heltidsarbete, fredat privatliv, tillräcklig vila och återhämtning.

Annons

Det finns allt att vinna på att Region Jämtland Härjedalen genomför detta. Både för barnmorskorna men också för alla framtida föräldrar här Jämtland Härjedalen.

Kerstin Lilja

Avdelningsordförande Vårdförbundet Jämtland

Leg. barnmorska

Annons

Annons

Till toppen av sidan