Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
En vandring med SPF Frösön

Detta är en läsartext.

Medlemmarna i SPF Frösön vandrade på Stensgårdsberget. Foto: Lars Gabrielsson

Annons

Tisdagen den 3 maj var tanken att föreningen skulle göra en utflykt till Tysjöarna. På grund av en sen vår ställdes utflykten om till en vandring på Stensgårdsberget på Frösön.

Vi var ett 10-tal medlemmar som mötte upp på parkeringen nedanför Frösö camping. Iskalla vindar mötte oss vid starten men med gott mod startade vi vandringen, till en början över öppna lägdor som dock övergick i den fattiges överrock, det vill säga skog. Väl inne i skogen kände vi att solen värmde, tempot övergick i strosande och samtal. Vi stannade till vid en gammal stuga med vackra fönsterluckor och ett vackert härbre, samtalen kom att röra sig om platsens och husens skönhet, om den gamla gravkulle vi just passerat, om människors tidiga vistelse på vår ö.

Annons

Annons

Vandringen fortsatte upp efter en ungskog där deltagare minns att den tidigare skogen försvunnit vid den stora stormen för ett antal år sedan, om smultronplockning innan plantorna blivit för stora och hur de vandrat här genom åren. Därefter ledde stigen förbi PB:s sommarhagen och vidare upp till den stora gravhögen, utgrävd och dokumenterad som en kvinnas sista viloplats.

Vi diskuterade om kvinnograven kunde ha inspirerat Axel Lindström till boken Husfröjornas nycklar, en del i Frösötriologin. Promenad i lagom takt föder många samtal.

Dagen fulländades med medhavd matsäck uppe vid Frösövallen och därifrån en skön promenad i lagom utförsbacke ner till starten där vi skingrades nöjda med dagen.

Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan