Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Passionen för Hagamålarna lockade många till föreläsning

Detta är en läsartext.

Karin Ziden och Örjan Bertilsson berättade om Hagamålarna. Foto: Inger Breil

Annons

PRO Leva livets medlemsmöte i april besöktes av 106 medlemmar. Det stora dragplåstret denna gång var föreläsningen om ”Hagamålarna och hantverkare i Lockne”. Karin Ziden och Örjan Bertilsson berättade om deras stora passion för Hagamålarna. Karin Ziden är språklärare och Örjan Bertilsson lantbrukare men deras fritid går åt till att forska om den jämtländska folkkonsten. År 2019 erhöll de utmärkelsen ”Årets bok” på Antikmässan för sin bok om Hagamålarna.

Annons

Annons

Åhörarna fick bekanta sig med Bertil Andersson, 1790-1800, jordbrukare i Haga och måleri vid sidan av, samt sonen Anders Bertilsson och grannen Olof Hallberg. Målarna i Haga arbetade på beställning, de snickrade skåpen och målade dem. Initialerna på skåpen visade vem som beställt dem, om initialen började på ett D visar det att en dotter fått skåpet. I slutet på 1700-talet ökade befolkning och nya kyrkor byggdes, den gustavianska stilen tog över. De nya kyrkorna skapade arbete för Hagamålarna, Bertil Andersson och hans son som målade utsmyckningar i bland annat Bodsjö kyrka.

Skåpen är ofta ljusblå till färgen med draperier och vanligast en bukett av blommor ombunden med ett laxrosa sidenband. Det finns många variationer av skåpen beroende på vem som skapade dem, höga ben, svängda kanter, dubbelskåp nedtill. Måleriet kan var både mörkt och ljust med en klar mittlinje, stående ranka, marmorerat. Färgen som användes var pigmentpulver blandat med linolja och terpentin. Det var ingen högstatus att vara målare, låg lön och små betingelser gällde men de fick stor respekt i omgivningarna, numera är Jämtlandsskåpen mycket eftertraktade och betingar ett högt värde.

Inger Breil

Annons

Annons

Till toppen av sidan