Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Brigadgeneral besökte flyghistoriska föreningen

Detta är en läsartext.

Brigadgeneral Anders Persson. Foto: Bengt Landervik

Annons

Stf Flygvapenchef Brigadgeneral Anders Persson besökte Östersund den 28 april. Han deltog först under pensionerade F4-flygares traditionella månatliga lunch ute på Frösön. Han tjänstgjorde som viggenpilot här några år under 90-talet och var glad över att få återvända. Vi fick svar på många frågor om hur det står till i Flygvapnet i dag och vi fick återuppliva minnen från vår tid tillsammans.

På kvällen höll Anders ett föredrag om Flygvapnet för ett fyrtiotal medlemmar i föreningen i vår lokal på Teknikland. Han inledde med en kavalkad av bilder ända från 1926 när Flygvapnet bildades och F4 var en av de första flottiljerna. Flygvapnet hade sin ”storhetstid” i slutet av 50-talet då vi hade 50 divisioner krigsflygplan och var det fjärde största i världen. Nu har vi sex stridsflygdivisioner! Han visade den dramatiskt sjunkande kurvan på antalet procent av BNP som gått till försvaret under årens lopp. Som bekant är den nu på väg upp emot två procent igen. Det har varit lätt att lägga ner förband, men svårt och dyrt att återta försvarsförmågan.

Annons

Annons

Anders berättade att vi har 95 stycken JAS 39 C/D och har beställt 60 stycken modernare JAS 39 E. Den nya versionen har bland annat starkare motor, längre räckvidd och kan ta mer vapenlast. Han visade bild på en modern robot, ”Meteor” med mycket lång räckvidd. JAS-flygplanet är mycket lätt att flyga. Det är till exempel i princip omöjligt att kollidera med marken! Föraren är en systemoperatör, vilket kräver lång utbildning. Vi har kvar skolflygplanet SK 60 i tjänst och har beställt ett nytt propellerdrivet skolflygplan, SK 40 för grundläggande flygutbildning. För avancerad flygutbildning planerar man att skicka piloter utomlands. Vi har tre olika helikoptertyper och ett antal transportflygplan. Vi kommer att beställa radarspaningsplanet Globaleye som kan se sjö- och luftläget i hela Östersjön samt lastbilar/stridsfordon på marken på stora avstånd.

Antalet haverier har minskat drastiskt i Flygvapnet under senare år. Vi har ingen omkommen i flygtjänst sedan 2007. Flygvapnets styrka är taktisk överlägsenhet i luften och på marken. Vi har samma organisation i fred, kris och krig. Vi har också en teknisk överlägsenhet. JAS 39 har av experter rankats som ett av de bästa stridsflygplanen i världen.

Flygvapnets samarbete och samövningar med Finland är särskilt stort och fungerar mycket väl. Vi samövar också med övriga nordiska länder och andra Natoländer. Vi har kvinnliga piloter som flyger JAS 39 och helikopter.

Annons

Anders avslutade med att nämna något om den ryska gränskränkningen med fyra krigsflygplan i närheten av Gotland den 2 mars, där Sverige just då hade en militär övning och besök av Sveriges och Finlands försvarsministrar. En underlig oprofessionell handling.

Han visade en bild på den raserade staden Mariupol i Ukraina. Under anfallets första dag avfyrades hela 300 taktiska robotar mot Ukraina. Han berörde den aktuella Natofrågan. Nato har såväl mark- som flygstridskrafter från flera nationer stationerade i Baltikum. Man har stort förtroende för den svenska politiska ledningen.

Anförandet hölls i en lättsam stil med många frågor från den intresserade publiken och generalen avtackades med en applåd.

Bengt Landervik

Annons

Annons

Till toppen av sidan