Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Karolin Johansson
Vad vill 30-åringar egentligen ha?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Canva

Annons

I veckan satt jag på ett frukostmöte och lyssnade på en intressant dragning om hur norrmännen ser på Östersund och varför de kommer hit. Föreläsaren konstaterade att barnfamiljer och personer över 40 gärna kommer hit. Jamtli, Storsjöbadet och Frösö Zoo är de stora dragplåstren, men att Frösö Zoo har bommat igen är inte vida känt i Norge vilket kommer göra en del turister både snopna och besvikna när de kommer hit i sommar.

En grupp som inte fått upp ögonen för Östersund är 30-åringarna. Orsaken är inte helt klar, däremot var det helt säkert att det är 30-åringarna vi vill ha.

Jag förstår att 30-åringarna är en attraktiv målgrupp. Ja, till och med vi i mediebranschen suktar efter dem. Mest troligt äger de sin bostad och har rotat sig, fått ett barn eller två eller tre. Den här gruppen borde rimligtvis vara intresserad av de samhällsfrågor vi ofta rapporterar om: bostadsutveckling, centrumutveckling, näringsliv, förskola, skola, vård och omsorg med mera. Dessutom har de kanske flyttat hem till Jämtland och Härjedalen igen och är här för att stanna. En potentiellt långvarig prenumerant med andra ord!

Annons

Annons

Ungefär så här tänker nog alla branscher och adderar det faktum att 30-åringarna har pengar, eller i alla fall en stabil ekonomi. Vid 30 har många landat ett jobb med stadig inkomst och kan därför konsumera, konsumera och konsumera lite till.

Du är ju ändå 30 plus nu och ska vara så där sexigt självsäker.

Att alla vill ha 30-åringarna är helt klart, men vad vill 30-åringarna ha då?

Eftersom det här är en krönika och inte en faktabaserad text tänkte jag erbjuda en djupanalys baserad på en 34-årig kvinnas liv: mitt liv.

Allt som kommer i min väg ska var enkelt, effektivt och lättillgängligt.

Varför då undrar ni?

Jo, för att vara befinna sig i spannet mellan 30 och 40 år är så jädrans komplicerat:

Du ska ha en utbildning och gjort karriär, gärna ha en fin titel, samtidigt ska du ha rest jorden runt och "upplevt" saker, annars är du ganska ointressant. Det är bra om du prenumererar på varenda streamingtjänst i världen, så du hänger med i snacket. Och glöm inte att titta på Melodifestivalen, annars blir du utstött. Du ska unna dig och investera i dig själv: lösögonfransar, naglar, ansiktsbehandlingar, kanske lite botox eller fillers. Och yoga, glöm inte yogan! Det är nu tyngdlagen sätter sina klor i dig, i alla fall dina bröst och din rumpa, så du gör nog bäst i att skaffa en personlig tränare när du ändå håller på, så du förblir spänstig. Men helst ska du också äga din kropp som den ser ut, vara obrydd och lägga all hets på hyllan. Det viktigaste är ju att se naturlig ut, för det får inte bli för mycket men inte heller för lite, då ser du trött ut. För du är väl inte trött, du är ju bara 30 plus? Du som ska jobba till du dör och fostra ett helt fotbollslag, eller varför inte några skidskyttar. För barn ska du ha, eller inte. Var bara stensäker på ditt val. Och har du barn, bra, men klaga inte på sömnlösa nätter för det finns de som inte kan få barn. Och väljer du bort barn, bra så, men håll tyst om ditt till synes okomplicerade liv utan barn. Det sticker i ögonen på alla med barn. Och du, glöm inte att det "fortfarande finns tid att skaffa barn" för du kommer ju att ångra dig om du inte skaffar några. Ett barn på höften är ju ändå helt rätt, se bara på alla influensers i sociala medier, som du förväntas vara på. Fast inte på Facebook för där är bara din mamma, alltså dina eventuellt kommande barns mormor. Tiktok ska du dock vara på, men våga inte lägga ut något för det är "cringe" enligt din kompis dotter som spenderar all sin tid i ljuset av sin halo-lampa för att själv lägga ut videor på nyss nämnda plattform. Instagram kan du få vara på, men prata inte högt om att du ibland mår dåligt av alla retuscherade bilder och att din självkänsla får sig en törn, du är ju ändå 30 plus nu och ska vara så där sexigt självsäker som alla på Tinder rankar högt. 30 plus och singel, då förväntas du ha koll på läget men ska helst vara lite wild and crazy och hänga med på livets alla äventyr. Men bara varannan vecka, för han, hon eller hen har garanterat 1,75 prinsar eller prinsessor vars skugga du får lära dig att leva i för "barnen kommer alltid först". Förresten, du har väl klurat ut vilken sexuell läggning du har? Hetero eller homo? Kanske bi? Pansexuel då? Inte? Det var inte särskilt ambitiöst, för ambitiös ska du vara, helst en prestationsprinsessa, men se upp för den berömda väggen. Duktiga flickor går inte in i väggen. Och du har väl inte glömt att pensionsspara, det finns ju ändå 511 olika tjänster och appar för ändamålet, det är väl bara att välja en?

Annons

Annons

Som synes finns det en del att tänka för mig och säkert andra i 30-års åldern. Så du som vill ha vår uppmärksamhet: håll det enkelt!

Läs fler krönikor av Karolin Johansson:

Centerns kritik mot media oroar

Mina nyårslöften är krossade glastak och dålig stämning

LT:s chefredaktör gör upp med gamla synder: ”Skärp er Länstidningen”

Annons

Annons

Till toppen av sidan