Annons

Annons

Annons

Åre

Börje Folkesson, Kalls-Böle

Vår vän Börje Folkesson, Kalls-Böle i Åre kommun, har hastigt och oväntat avlidit i en ålder av 69 år. Hans närmaste är hustrun Anne-Marie och barnen Anna, Maria, Erik och Lisa med familjer.

Annons

Börje och Anne-Marie planerade flera utlandsresor inför sina kommande 70-årsdagar när Börje utan förvarning stilla somnade in i hemmet. Några veckor tidigare hade han ramlat på skidor och skadat flera muskelfästen i ena låret. Detta ledde till operation och veckorna därefter var Börje ganska stilla i väntan på att benet skulle läka.

Börje växte upp i Ångsta, söder om Östersund. Efter examen till Civiljägmästare 1976 arbetade Börje några år som forskningsassistent på Skogshögskolan i Stockholm och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå. Under studietiden träffade han Anne-Marie. 1981 blev de delägare i en större skogsfastighet i norra Jämtland och bosatte sig först i Kallsedet och senare i Kalls-Böle.

Annons

Annons

Sedan dess har Börje levt som en jordnära skogsbrukare med stort intresse för fiske och jakt. Han drev även som bisyssla en firma med skogsplanering. Börje hade också ett annat yrkesliv i rollen som biståndsarbetare i bland annat Etiopien och Vietnam. Tillsammans med Anne-Marie blev han en riktig globetrotter, såväl privat som i arbetet.

Vi träffades hösten 1972 när vi påbörjade vår skogsutbildning i Garpenberg i Dalarna, och våra familjer har umgåtts under nästan 50 år. Trots att Börjes yrkesliv främst handlade om skog, var det som husbehovsfiskare han blev känd i norra Jämtland. Redan i unga år lärde sig Börje det mesta om fiske, och som delägare i några av Sveriges bästa fiskevatten för öring och röding torde det vara få förunnat att ha skördat samma fångster som han. Men Börje var också mån om att ha koll på fiskbestånden, och han var en av de personer som har levererat störst mängd rödingrom till svenska fiskodlingar.

Börje vistades långa tider ensam i skog och mark, men vårdade också ett stort nätverk av vänner som han regelbundet ringde upp för långa samtal. Många är de som har varit med på hans berömda fiskafängen. Han var vänlig, generös, ärlig, rejäl och kunnig. Hans fyndiga och stillsamma humor kom ofta till uttryck i de mest skiftande situationer. Vi är tacksamma för alla fina timmar i fiskebåt och bland tilltrasslade nät. Under Börjes kunniga ledning fick vi varje år ordning på allt och fisken vi fångat har smakat bra och på ett positivt sätt påmint oss om höstens strapatser.

Fiskekamraterna

Christer Karlsson och Eilert Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan