Annons

Annons

Annons

Annons

Hälso- och sjukvårdsdirektören avgår

Insändare
Sänk inte vår vilja att betala skatt!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Maria Lindholm

Annons

Regionen har år efter år haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Viktigt är då att skattebetalarna känner att inbetalad skatt omhändertas på bästa sätt.

Under året har vi upplevt att sjukvården vid Östersunds sjukhus haft svårigheter att leva upp till den verksamhet vi kan kräva. En stor orsak till det är ett katastrofalt dåligt ledarskap, som inneburit, att ett stort antal sjuksköterskor avslutat sin anställning.

Annons

Annons

En av de ytterst ansvariga för denna brist på ledarskap har varit sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist. I februari i år insåg hon själv sin bristande förmåga, och avslutade sin anställning 1 mars. Då händer det något märkligt. Den person som arbetat som biträdande chef hos henne under 2,5 år, Anders Byström, och naturligtvis också med ett stort ansvar för den misslyckade arbetsledningen gör en ”överenskommelse”. Han beslutar utan att rådgöra med någon annan, att Maria Söderkvist skall premieras med en gåva på 1,4 miljoner kr fördelat på fortsatt månadslön 120 000 kr i ett år. Hur kan det ens vara lagligt att ens närmaste arbetskompis får ta ett sådant beslut? Att det är fullständigt omoraliskt inser ju alla, inte minst i perspektivet att de sjuksköterskor, som valde att avsluta sin anställning inte var aktuella för någon motsvarande premie. Inte mindre upprörande är det att läsa hur ansvariga politiker bara skyller ifrån sig, och menar att detta är en fråga mellan ”arbetsgivaren” och Maria Söderkvist. Hur kan den som var underställd Maria Söderkvist helt plötsligt bli hennes arbetsgivare?

Jag kräver som skattebetalare, att regionen utreder lagligheten i denna ”gåva” till en misslyckad sjukvårdsdirektör. Att det är en gåva är uppenbart, då Maria Söderkvist redan från den 1 april fick en ny tjänst vid Karolinska sjukhuset, så något behov av en månadslön från regionen saknas ju helt.

Sten Bredberg

Till toppen av sidan