Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Brister från flera håll när Paludan demonstrerade

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kravallutrustad polis tar sig förbi en barikad vid Ringdansen centrum under upploppen i Navestad i Norrköping på påskdagen i samband med den högerextrema provokatören Rasmus Paludans demonstrationer.

Bild: TT

Annons

"Politisk ligism får inte vinna över demokratin" och om det gäller båda sidor i en demonstration och motdemonstration ska man inte välja sida men fördöma båda sidor.

Kaoset i Örebro, Linköping och Rinkeby talar sitt tydliga språk. Hets mot folkgrupp ska inte vara tillåtet i en demonstration och polisens uppgift är att stoppa koranbränningen, inte att skydda den. Tillståndet lämnar fältet fritt åt provokatörer vars avsikt inte är att protestera mot det otillåtna men att provocera fram polisens våldsanvändning.

Annons

Annons

Vid Göteborgskravallerna kom den interna polisutredningen fram till att polisen hade misslyckats med att förebygga våldet. Slutsatsen blev att inrätta en special polisstyrka, Dialogpolisen, för samarbete med demonstrationsanordnare och att förhandla fram situationer som säkrade demokratiska rättigheter och skyldigheter åt båda hållen.

Vid många tillfällen har dock samarbetet mellan ordningspolisen och dialogpolisen fallerat med kaos som följd, många gånger, liksom den här gången underblåst av sensationslystna medier eller populistiska politikernas uttalanden. Många gånger har kaoset undvikits genom samarbete eller ordningspolisens prodemokratiska agerande, i det här fallet borde polisen stoppad hetsen mot folkgrupp genom offentligt förbjudandet av koranbränningen. Då hade Dialogpolisen kunnat inleda överläggningar med eventuella motdemonstrationer och kunnat förebygga provokatörerna att delta eller att demonstrationens ordningsvakter kunnat stoppa dessa. Jag har erfarenheter av 50 års ivrigt demonstrerande för demokrati och mänskliga rättigheter världen över.

Jag har haft utmärkt samarbete med både ordningspolisen och dialogpolisen både lokalt och på riksplan. Jag har deltagit i demonstrationer för mänskliga rättigheter som mötts av polisens övervåld. Kaos liksom krig har alltid sin orsak i brister på båda sidor och situationerna är inte enkelriktade trots att det ofta är enklast att rikta sin vrede åt bara ett håll.

Annons

Annons

Jag har erfarenhet av ovanstående exempel och haft ett utmärkt samarbete med dialogpolisen och ordningspolisen i Jämtland och nu senast i höstas i Örebro med demonstrationer mot våldet i Afghanistan och för asyl till flyktingarna.

Yrkesdemonstrant i 50 år

Annons

Annons

Till toppen av sidan