Annons

Annons

Annons

Hotagen

Eivor Svensson, Kälen

Beda Eivor Svensson (född Zimmerman) föddes den 23 maj 1932 i Rörvattnet. I februari i år somnade hon in lugnt och stilla.

Annons

Eivor växte upp i Kälen i Hotagsbygden, yngst i en syskonskara på fem. Hon förlorade sin mamma redan som elvaåring. När hon var 14 år tog hon tåget till Stockholm för att jobba som barnflicka och stannade där i två år. Där samlade hon på sig många erfarenheter och minnen som hon berättat mycket om för sina nära och kära på senare dagar.

När hon kom tillbaka till Kälen jobbade hon som kocka åt skogsarbetare och under den tiden träffade hon sin blivande make Axel Svensson. De tog över Eivors hemgård i Kälen i samband med giftermålet. Hon fick fyra barn, Ivar, Berit, Irene och Göran.

Annons

Annons

Familjen fick genomlida en stor sorg då Berit gick bort efter en hjärtoperation när hon var 12 år. Många år senare drabbades Eivor av ett nytt slag när Axel oväntat avled. Det var svårt för henne att sedan leva utan sin livskamrat. För ett par år sedan avled också hennes äldste son Ivar.

Det har alltid funnits stor plats i Eivors hjärta för barn. Först de äldre systrarnas barn och sedan blev hon själv ung mor vid 17 års ålder. Så småningom fick hon också åtta barnbarn som alla tillbringade en stor del av sina yngsta år i Axels och Eivors varma hem.

Eivor gillade att vara ute i naturen och att ta vara på vad skogen gav. På vårvintern åkte snöskoterkonvojer ut på isarna med renskinn och fiskeredskap. I en ryggsäck packades kaffe, saftsoppa, tunnbröd och falukorv. Sommaren var tiden för fiske vid stilla tjärnar, timmar vid vedklyven och sedan plockning av alla skogens bär. Hon tyckte aldrig om att vara sysslolös och satt gärna med ett korsord eller något handarbete. Stickning var favoriten, men hon virkade också gärna.

När kroppen började säga ifrån ägnade hon sig mer och mer åt läsning och varje gång bokbussen kom till bygden hämtade hon förväntansfullt nya välfyllda bokkassar. Hon var mycket allmänbildad trots sina ynka sex år i skolan, tack vare ett alltid levande intresse för vad som hände i omvärlden.

Annons

Hos Eivor bjöds det alltid på hembakat fika och en stunds småprat. Kortlekar slets ut på löpande band av många glada partier med spel som Canasta och Pinan. Eivor var som person varm och omtänksam. Hon var rakt på sak, med glimten i ögat och med en stor portion humor.

Eivor lämnar ett stort tomrum efter sig och kommer vara djupt saknad av sina nära och kära.

Barn och barnbarn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan