AnnonsSvenska kyrkan Östersund

Besökshunden Ville bryter ensamheten för äldre och ensamma: ”Fyller ett stort hål i mitt hjärta”

Margareta Nilsson har alltid varit mycket förtjust i hundar och var själv matte i 20 år. Idag bor hon på ett äldreboende i Östersund, men kärleken till människans bästa vän är inget som hon behöver göra avkall på.

– Besökshunden Ville fyller ett stort hål i mitt hjärta. Jag har även en bild av honom på mitt kylskåp, säger hon.

Margareta Nilsson blir glad varje gång hon träffar besökshunden Ville.

Besökshunden Ville bor hos sin matte Margaretha "Maggan" Andersson, diakoniassistent på Svenska kyrkan Östersund. Och det är många som håller Ville varmt om hjärtat. Tillsammans besöker de bland annat äldreboenden, men de brukar även sitta med under samtal om allt mellan himmel och jord i kyrkan.

– Han skapar ett lugn och sprider glädje, säger hon. Ville blev diplomerad besökshund den 10 oktober 2020. Han har flera beundrare, bland annat Margareta Nilsson som bor på ett äldreboende i Östersund. Hon lärde känna honom redan under hans utbildning. Idag är Ville fyra år och en uppskattad del av samhället.

– Jag brukar promenera med Ville tillsammans med en man som också bor på mitt boende. Jag sitter i rullstol och han brukar skjutsa mig. Jag blir glad varje gång jag får träffa Ville. Han är vänlig, visar hänsyn, är lugn och försiktig, säger hon.

Behöver du någon att prata med? Svenska kyrkan Östersund erbjuder både privata samtal och samtalsgrupper

"Maggan" är diakoniassistent på Svenska kyrkan Östersund och besöker bland annat äldreboenden tillsammans med besökshunden Ville.

När Ville och Maggan besöker äldreboenden och andra verksamheter runt om i Östersund har han på sig en reflexväst som är märkt med; besökshund. Det innebär att han är på jobbet.

När man sitter nära Ville och klappar honom blir man inte lika nervös

– Det finns många fördelar med en besökshund. De har en lugnande effekt och kan till exempel vara till stor hjälp under samtal i kyrkan. När man sitter nära Ville och klappar honom blir man inte lika nervös, säger hon.

När Ville jobbar har han på sig en reflexväst.

Förutom att Margareta Nilsson är mycket förtjust i Ville vill hon även passa på och lyfta fram hans matte.

– Maggan fyller en stor plats i Svenska kyrkan. Hon är alltid glad och påhittig och passar perfekt till det här jobbet. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att umgås med en besökshund. Man blir piggare och mår bättre av att träffa djur, säger hon.

Läs mer om Svenska kyrkan Östersund och vad de erbjuder här

För Margareta Nilsson har inte bara Ville blivit viktig i hennes liv – hon vill även lyfta fram hans matte.

Det är inte alla som vet att det är medlemmarna i Svenska kyrkan som är med och bidrar till att Ville och andra besökshundar runt om i Sverige kan fortsätta att sprida glädje omkring sig.

– Besökshundar betyder mycket för så många människor. De kan även bota hundrädsla, bidrar till fysisk aktivitet och social träning, säger Maggan och ser fram emot att fortsätta arbetet med att bland annat motverka ensamhet i samhället tillsammans med Ville.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av LTs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan