Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
S: Fråga inte personalen på sjukhuset hur sommarn blir

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den ansträngda situationen på Östersunds sjukhus är åter aktuell i media. Resultatet av att regionen saknar vårdpersonal är stängda vårdplatser, ökade köer och ansträngd arbetsmiljö.

För alla oss som möter medarbetare i vården är det bekanta signaler. Oron är påtaglig över möjligheterna att räcka till för patienterna och över hur länge man ska orka med. Många får frågan hur sommaren blir. Om vårdplatserna inte kan hållas öppna nu, hur ska det då gå till sommaren? Men frågan ska inte ställas till personalen.

Annons

Annons

Östersunds sjukhus.

Bild: Catarina Montell

Under ledning av Hälso- och sjukvårdsdirektören tas nu ett helhetsgrepp runt bemanningsfrågan. Till och med den blågröna politiska ledningen verkar nu förstått att läget är allvarligt och att något måste göras. Det är bra och vi har tilltro till direktörens påbörjade arbete. Men hur kan det komma sig att det dröjt så länge?

För mer än två år sedan började larmrapporterna komma från breda personalgrupper om situationen på sjukhuset. Socialdemokraterna flaggade tidigt under 2020 om vilka konsekvenser de uppsagda arbetstidsavtalen kunde få. Sedan dess har S återkommande lagt förslag om åtgärder för att komma till rätta med arbetet men fått kalla handen av det Blågröna styret tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Regeringen har de senaste åren kraftigt förstärkt regionens ekonomi. Det ekonomiska läget är fortfarande ansträngt men eventuella minusresultat nu beror på ökade kostnader för inhyrd personal och köpt vård. Kostnader som är möjliga att undvika.

Det är inte medarbetare som ska svara på hur sommarn blir. Det är det blågröna styret som tillsammans med direktörerna måste ge förutsättningarna för en god vård. Vi Socialdemokrater ser att det är möjligt för vår region att bli oberoende av stafettpersonal och att det är möjligt att öppna vårdplatserna för att kunna erbjuda vård till alla våra invånare. Men det kräver att vårdens personal får schyssta arbetsvillkor med tid för återhämtning, fortbildning och en attraktiv lön.

Bengt Bergqvist (S), Katarina Nyberg Finn (S), Jonas Andersson (S)

Socialdemokratiska ordförandekandidater i Region Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan