Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Föreningen Storsjöodjuret samlades till årsmöte

Detta är en läsartext.

Folke Boogh berättade om sina iakttagelser på Storsjön. I bakgrunden forskaren Sanna Händén Svensson från Lunds Universitet som skriver en doktorsavhandling om företeelserna. Foto: Göte Norlander

Annons

Det var ett trevligt gäng, närmare 20 personer som samlades till årsmötet för Föreningen Storsjöodjuret på Magneten i Krokom härom kvällen. De flesta på plats men några från södra Sverige deltog digitalt.

Ur verksamhetsberättelsen framgår att en hel del arbete är utfört under året även om de mer offentliga träffarna har fått anstå på grund av pandemin. Bland annat har två medlemmar ur styrelsen medverkat i en filminspelning på södra ändan av Storsjön. I engelska filmen, som handlar om Inlandsbanan, ingår ett avsnitt om Storsjöodjuret. Elever på en skola i Flensburg, Tyskland, har dessutom skickat teckningar och fått flertalet frågor besvarade. Odjuret är intressant.

Det var gott om lyssnande deltagare på årsmötet i Krokom. Foto: Göte Norlander

Annons

Annons

Föreningen fungerar litet som odjurets beskyddare och samlar in observationer och kunskap om företeelsen. Det är till hjälp för de som söker skildra fenomenet i film, TV, media och som söker kunskap. Även de som meddelar sina iakttagelser ska bemötas med respekt då upplevelsen är deras egen. En sak är dock säker. Det de har upplevt glöms inte bort. Det är etsat fast i minnet för alltid.

Uppkopplad på mötet med Tony Eckardts hjälp var Richard Svensson från Blekinge. Han är mycket väl bevandrad i kryptozoologi, läran om djur som inte är kända. På storskärm kunde deltagarna diskutera med Richard som hittills medverkat vid ett flertal årsmöten. Det finns ju många observationer runt om i världen på odjur. Mer kända är Seljord-ormen i Norge, Loch Ness i Skottland, Ogopogo i British Columbia i Kanada, Champ i Vermont i Nordamerika och vårt eget i Storsjön.

Richard har tidigare meddelat att Storsjöodjuret hör till de piggare odjuren då det förekommit många observationer även nu i modern tid. Frågan är om vi inte får fundera litet på det nu. De senaste åren har nämligen Nessie åter börjat rumstera om i Loch Ness med många observationer. Stora långa ålar har förekommit men nu senast också en hel del aktuella bilder och filmer. Så lite skämtsamt, för att behålla förstaplatsen, måste vi efterlysa alla som sett något svårförklarligt och inte rapporterat sina iakttagelser att skicka in det till föreningen. Troligen är det fortfarande många runt sjön som har erfarenhet av något okänt. Det är därför välkommet med nya rapporter.

Annons

Med på plats vid årsmötet var forskaren Sanna Händén Svensson från Lunds Universitet som samlar på material till sin doktorsavhandling inom humanekologi. Hon var i trakten senast i början av december på ett forskarmöte på Jamtli. Cirka ett år kvarstår innan avhandlingen är färdig.

Annons

Efter årsmötet blev det spontant en liten berättarafton om upplevelser. Efter flera års vädjan berättade Folke Boogh, Krokom och Laxviken, om sina erfarenheter. Han var under 25 års tid kapten på F4:s räddningsbåt och därmed lärde känna mycket om Storsjön och dess ”innevånare”. Med goda erfarenheter av både det ena och det andra.

Styrelsen omvaldes i huvudsak och består av Göte Norlander ordförande, Carina Grahn Hellberg, båda Krokom, Staffan Persson Östersund, Evert Festin Hackås och Svante Morén Svenstavik. Ersättare är IngaLis Bromée Sjöberg, Klövsjö, Kurt Johnsson Svenstavik, Eskil Pihl Trångsviken och nyvalde Stig Ulvild, Trollsåsen. Revisorer är Lars Normark och Åke Ljusberg, Östersund. Åke var närvarande vid årsmötet och han var även med i början av föreningen som tidigare hette Storsjöodjurets Väl.

Föreningen söker yngre medlemmar som är beredda att fortsatt vårda det för Storsjöbygden unika och för besöksnäringen så värdefulla varumärket.

Göte Norlander

Annons

Annons

Till toppen av sidan