Annons

Annons

Annons

Parasport

Debatt
Ny rapport visar en djupt oroande bild för parasporten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Parasporten är en av de delar i idrottsrörelsen som drabbats hårdast av pandemin. I dagarna släppte Riksidrottsförbundet (RF) rapporten ”Två år med corona”, som visar fortsatt stor minskning av deltagartillfällen inom parasporten.

Enligt Folkhälsomyndigheten var parasportens målgrupper överrepresenterade i identifierade riskgrupper för mycket allvarlig eller livshotande infektion under pandemin, vilket ledde till att stor del av våra verksamheter helt fick ställas in. Det fick dessutom en mycket kännbar påverkan på ekonomin lokalt, regionalt och nationellt för parasporten. Rapporten ”Två år med corona” visar att situationen är djupt oroande.

Enligt RF rapportering av LOK-stöd (statligt lokalt aktivitetsstöd) våren 2021 var Parasport Sverige bland de hårdast drabbade med ett totalt tapp på 80 procent av deltagartillfällena jämfört med våren 2019. I Jämtland Härjedalen var siffrorna på samma nivå. Nu, ett år senare, visar samma rapport 62 procent vilket fortsatt är ett mycket högt tal ställt i relation till många andra idrotter. Inte minst med hänsyn till parasportens ”vardagshinder” vilka kraftigt påverkar tiden för återtagande av både verksamhet och deltagare.  

Annons

Annons

Parasporten behöver ett påtagligt och långsiktigt fortsatt stöd. Vi välkomnar öronmärkt stöd som kan främja verksamheten där det behövs som mest. Vi har en komplex bild med många utmaningar. Att bedriva Parasport kräver ofta extra assistans, skjuts till träningen, en guide, hjälp med utrustningen etcetera, och involverar därför fler än bara den enskilde individen. Dessutom krävs också att tävlings- och träningsverksamheten startar upp igen.

Zebastian Modin är längdskidåkare från Östersund inom parasport. Här med guiden Emil Jönsson Haag.

Bild: Elin Turpeinen

Att få igång all verksamhet kommer att ta lång tid. Nu behöver vi stöd av hela idrottsrörelsen (från RF till den lilla föreningen) och från politiska beslutfattare, hög som låg. ”Vi var sköra redan innan pandemin och har en längre startsträcka än andra idrotter”, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige.

Långsiktigt fortsatt stöd är avgörande. Vi måste nu gemensamt fokusera på att få tillbaka våra utövare med bra aktiviteter. Då krävs ett bra stöd till våra föreningar för att öka antalet ledare, funktionärer och utbildningstillfällen. Redan nu är 20-talet föreningar i Jämtland Härjedalen medlemmar i Parasport Sverige, ytterligare 15 föreningar bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Annons

Men vi kan bli flera! Flera föreningar som erbjuder olika idrotter kommer att vara avgörande om vi ska lyckas återta den verksamhet vi förlorat. Ni som känner att ni vil göra skillnad får stöd från Parasport Jämtland Härjedalen om ni så önskar. Det är bara att höra av sig till oss.

Annons

En nyckelgrupp som man lätt glömmer bort är alla föräldrar. Utan deras engagemang kommer vi inte att lyckas. Det är ju föräldrar som många gånger blir ledare för våra ungdomar. Föräldrar skjutsar till träning, peppar när det går tungt, uppmuntrar och stöttar.

Så vi önskar att fler föräldrar kommer till idrotten. Föräldraengagemang kommer att göra stor skillnad. Det kan väl inte bli bättre än att tillbringa några timmar i veckan tillsammans med alla positiva och engagerade barn och ungdomar. Det är livskvalitet!

Styrelsen Parasport Jämtland Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan