Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Galaturnering i Östersund

Detta är en läsartext.

Lösning: 1.Da4+ bxa4 2.b4

Annons

Helgen 10-12 juni är det dags för en ny upplaga av tävlingen Storsjödraget i Östersund. Senast den genomfördes var 2019, då med 42 deltagare och tvåfaldige sverigemästaren GM Ralf Åkesson som segrare. Åkesson har aviserat intresse även i år och tävlingen inleds med tre snabbpartier på fredagskvällen och följs av två långpartier vardera på lördag och söndag.

Annons

I Berlin är man nu inne i slutskedet av den tredje och sista deltävlingen i FIDE:s Grand Prix-serie. I serien deltar totalt 24 spelare som vardera spelar i två av tävlingarna. Placeringspoängen i varje tävling är för topplaceringarna: 13, 10, 7 och så vidare. I sluttabellen kommer de två främsta att säkras plats i den kommande VM-kandidatturneringen och redan i måndags stod det klart att dessa två blir ungraren Richard Rapport och USA:s superstjärna Hikaru Nakamura. För Nakamura innebar detta en överraskande stark comeback då han de senaste två åren i stort sett endast ägnat sig åt streaming med blixtpartier på nätet. Han hade på grund av inaktivitet till och med plockats bort från FIDE:s världsratinglista.

Annons

En match om VM-titeln mellan världens största schackstreamare Hikaru Nakamura och populäre världsmästaren Magnus Carlsen skulle säkert innebära en rejäl boost för schackintresset i världen. Det sågs som en rolig men omöjlig VM-dröm för bara någon månad sedan, men nu är Nakamura ”bara” en seger i kandidatturneringen från att slå sig fram till en VM-match mot Carlsen.

I Slovenien pågår 26/3-7/4 individuella EM. Herrar och damer spelar i en och samma grupp och av de 315 deltagarna är 114 stormästare. I fältet återfinns också tre svenska spelare, GM Nils Grandelius, GM Erik Blomqvist och FM Theodor Kenneskog.

De två senaste måndagarna har Schack 88, Hammerdal, genomfört två fristående snabbschacksturneringar. I den första gick segern till veteranen Sune Zackrisson på 3,5 poäng av 4. Närmast följde Per-Jonas Wik 2,5 och Stefan Karlsson 2. I den senare upplagan intog Stefan Karlsson förstaplatsen på 2,5 poäng av 3, närmast följd av bröderna Bo och Per-Jonas Wik. Nu på måndag, 4/4, blir det aprilblixt, klubbens 300:e månadsblixt!

Veckans uppgift består av partislutet Matvey-havfanridundis, 2020. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

Annons

Annons

Till toppen av sidan