Annons

Annons

Annons

Krig i Ukraina

Insändare
Dialog i stället för krigsretorik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ryssland vill bygga en ny världsordning med Kina, lyder en rubrik i en av TT och AFP författad tidningsartikel. De håller på att förbereda oss och mobilisera vårt stöd för ett nytt världskrig. Vi ska kämpa för att bibehålla den världsordningen som ger oss makten att bestämma, att försätta resten av världen i en situation där de måste tjäna våra intressen.

Annons

Tre världskrig har utkämpats med ödesdigra följder för världens befolkning. Första för att erövra Tysklands och det Osmanska rikets kolonier. Andra för att stoppa Tyskland och Japans erövrande av sin plats i den ekonomisk lönsamma världen. Tredje, det kalla kriget, för att stoppa Sovjetunionen och tredje världens frigörelse.

Annons

Lyssna till fredsförespråkare och förkasta alla uppmaningar till att ge sig in på ännu ett för mänskligheten förödande krig, skriver Kick Leijnse.

I inget av krigen har demokrati stått på dagordningen mer än för att försvara den ena sidans agerande, historien skrivs av segrarna. Kolonialmakterna Storbritannien, Frankrike, Belgien och Nederländerna styrde över en befolkning där mindre än fem procent hade rösträtt. USA bedrev både våldsamt förtryck av de egna minoriteterna och Latinamerikas befolkning.

Efter första och andra världskriget fortsatte de militära krigen mot befrielserörelser i Asien, Afrika och Latinamerika. Detta i motsats till Sovjets och Kinas stöd till rebellerna när väst samarbetade med otaliga diktaturer, finansierade inbördeskrig och startade krig mot vissa länder.

Innan första världskriget uppmanade kommunisterna och fredsrörelsen till att vapenvägra för att inte bli kanonmat för den egna överklassens intressen. Det har de fortsatt med intill dagens dagar. Lyssna till fredsförespråkare och förkasta alla uppmaningar till att ge sig in på ännu ett för mänskligheten förödande krig.

Kick Leijnse fredsälskare utan gränser

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan