Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Göran berättade om Frösöns historia

Detta är en läsartext.

Göran Modén berättade om Frösöns lite modernare historia.

Annons

Torsdagen 24 mars möttes ett 50-tal medlemmar för ett föredrag av Göran Modén om Frösöns lite modernare historia. Ordförande Majvor Enström hälsade välkommen och lämnade en kort information från RPR och distriktet samt att föreningen skickat ett bidrag till stöd för Ukraina. Hon påminde medlemmarna om den SPF-app som finns att ladda ned i mobilen och som ger snabb information om nyheter från förbundet, distriktet och lokalt. För medlemmar som kände sig osäkra erbjöds hjälp från mer vana spf:are.

Annons

Göran gav en fantastisk historieresa som tog avstamp i gatorna på Hornsberg och deras namn, som enligt honom bar på en historia. Den historien fick vi oss till livs på ett engagerat och livfullt vis. Han berättade om den direktdemokrati som utövades då socknen var det övergripande organet med kyrkan i centrum till det mer profana system som kom senare med kommuner och i Frösöns fall municipalsamhället som nav.

Annons

Människor från förr väcktes till liv inför oss, namn vi kände igen från gator på ön trädde fram både i målande ord och bildspel. Västervikssågen, med ägare, disponent och arbetare visades upp. Dalhems bryggeri som många av oss minns framförallt genom svagdrickan som sommartid kunde avnjutas bakom öns höhässjor under höanden. Vi förvånades över hur många av tidens betydelsefulla fått sin lärdom på Trivialskolan. Stapelmors väg, Näsvägen, Risslersgatan fick en ny betydelse. Dalagatan med sina murare från Dalarna som byggde Frösö sjukhus, ja, listan kan göras lång över den berättelse vi fick oss till livs.

Intressant information var om arkitekten Melander, han som ritade Grand Hotell i Östersund. Han var också den som stod bakom stadsplanen över Hornsberg som han överfört från en stadsplan han upprättat över Aberdeen med Runda Torget i centrum. Dock, lantmätare Ruuth ville gärna ta åt sig äran av samhällets utformning (Ruuthsvägen namngiven efter honom).

Som avslutning på eftermiddagen med kaffe och en härlig smörgås kom Niklas Lidström, en mycket engagerad projektledare för O-ringen och informerade om 2023 års tävling i Åre. O-ringen är världens största orienteringstävling och har cirka 20 000 deltagare och en organisation med cirka 1400 funktionärer som i huvudsak består av frivilliga volontärer. Kan nog tänkas att dagens inspirerande presentation lockat några spf:are att ansluta till funktionärsgruppen.

Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan