Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Ny seger för Carlsen

Detta är en läsartext.

Lösning: 1.Dg7+ Kd5 2.Dd7.

Annons

Nyligen avslutades första deltävlingen i årets onlineserie Meltwater Champions Chess Tour. Tävlingen gick under namnet Airthings Masters och på startlinjen fanns 16 världsstjärnor som möttes i knockout-matcher.

Mot slutet blev det helryskt i den ena semifinalen där Nepomniatjij besegrade Esipenko. I den andra semifinalen vann världsmästaren Magnus Carlsen, Norge, över Artemiev, Ryssland. Finalen blev en repris av VM-finalen mellan Carlsen och Nepomniatjij. Samma resultat nu som då, med Carlsen som segrare. Efter fem inledande remier vann Carlsen två partier i följd varmed vinsten var ett faktum. Nepomniatjij uttryckte efteråt också stor oro för händelserna i Ukraina.

Annons

Nästa deltävling i Touren startar redan den 19 mars. Månatliga tävlingar avslutas med finalen som spelas i november 2022. Spelformen är snabbschack och allt sker på sajten chess24.com

Annons

På svenska ambassaden i London pågår en uppmärksammad vänskapsmatch mellan sverigeettan Nils Grandelius och engelske stjärnspelaren David Howell. Matchen sänds även live på sajten chess24.com. Som man förutspått tidigare så spelas det långa partier och rekordartat blev det i femte ronden när partiet blev sju timmar långt med 115 drag. Fem partier har nu spelats och fyra partier har slutat remi, medan Howell har en vinst, vilket gör att engelsmannen är i ledning.

Även på svenska ambassaden i Pretoria, Sydafrika, har det nyligen spelats schack. Eventet utgjorde ett avstamp för det samarbete som etablerats för att utveckla schack i skolan via en lång rad av delaktiga aktörer. Sveriges ambassadör, Håkan Juholt, nämnde i en intervju att man i hans familj spelat schack i fyra generationer.

På SSF:s hemsida framgår att det till hösten blir schackutbildning på Celsiusskolan i Uppsala. Schacktränare på gymnasiet blir fyrfaldige sverigemästaren Evgenij Agrest.

– Jag ser fram emot att dela med mig av mina erfarenheter från att ha tränat bland annat Nils Grandelius, min egen schackkarriär och arbetet som coach för landslaget, säger Evgenij.

I går kväll höll SSF också en digital informationsträff om schackgymnasiet för intresserade elever och föräldrar.

I veckans uppgift ser vi partislutet facerack – khuvi_1, 2021. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

Annons

Annons

Till toppen av sidan