Annons

Annons

Annons

Internationella kvinnodagen

Debatt
Solidaritet med Ukrainas kvinnor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Idag, den 8 mars, firas den internationella kvinnodagen över hela världen för att uppmärksamma kvinnors rättigheter. I över 90 år har kvinnor kämpat för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

Bland annat kvinnors full rätt att delta i den politiska och ekonomiska utvecklingen.

Just idag går våra tankar speciellt till Ukraina och kvinnors situation i krig och konflikt. I krig är det alltid kvinnor och barn som drabbas hårdast, så även i Ukraina. Kvinnor ser sina bröder, söner och män ta till vapen för att försvara sig mot en fullständigt oprovocerad invasion från Ryssland. Det är kvinnorna som måste se till att barnen är trygga, att det finns mat, vatten och andra förnödenheter för att klara flera dygn i ett skyddsrum eller på flykt. Det kommer också att vara kvinnorna som på plats måste bygga upp samhället när kriget är över.

Annons

Annons

I krig är det alltid kvinnor och barn som drabbas hårdast, så även i Ukraina, skriver representanter från Miljöpartiet i Jämtlands län. Foto Ola Torkelsson / TT

Bild: TT

Vi måste se fler kvinnor representerade i alla delar av fredsprocesser: i fredsförhandlingar, i rättsväsende, i politiska val, i polisen och säkerhetssektorn, och i återuppbyggnad efter konflikt. Jämställdhet och kvinnors inkludering är en förutsättning för såväl hållbar fred som ett stabilt samhälle. Detta slog FN fast så sent som 2013, 13 år efter att den första resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet, resolution 1325.

Miljöpartiet vill på alla sätt visa solidaritet med de som flytt krigets Ukraina, men även de som är kvar och strider för rätten till frihet och demokrati.

Vi vill att Sverige ska stå berett att ta emot flyktingar. Både det offentliga och civilsamhället ska ha de resurser som krävs för detta.

Vi måste se till att Ukrainas folk får ekonomiskt stöd och humanitärt bistånd, vi vill att Sveriges bistånd ska skalas upp och komma civilsamhällets organisationer till del.

För Miljöpartiet de gröna Jämtland Härjedalen

Karin Thomasson

Thomas Dahlberg

Conny Wahlström

Linda Andersson

Anders Vikström Aloandersson

Eva Ljungdahl

Matilda Pettersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan