Annons

Annons

Annons

krönikaInternationella kvinnodagen

Karolin Johansson
8 mars är som vilken dag som helst – jämställdhetskampen vilar aldrig

Så var det dags för 8 mars igen, internationella kvinnodagen. Dagen som hade varit helt onödig om vi vid tidens begynnelse hade haft vett att se alla människors lika värde. Men så går jag in på ett av stadens alla kaféer och ser att skylten med skötbord sitter på dörren till damtoaletten och ingen på herrtoaletten, och blir påmind att så inte var fallet.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 och 19 november 1999 infördes internationella mansdagen. Två dagar per år är det fokus på ojämställdhet, ifrågasättandet av normer och debatten hur vi bäst uppnår ett jämställt samhälle. Men de här frågorna behöver vårt fokus varje dag, varje år.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder varför en del tror att mans- och kvinnodagarna är till för att hylla männen och gratulera kvinnorna. Men i själva verket handlar det om att män fortfarande har högre lön än kvinnor, kvinnor fortfarande tar ut större del av föräldraledigheten, kvinnor fortfarande utför större delen av det obetalda markarbetet i hemmet, mäns våld mot kvinnor fortfarande är ett samhällsproblem och så vidare.

Annons

Annons

I Sverige har vi alltså en bra bit kvar till jämställdhet och det handlar om så mycket mer än mäns och kvinnors lika rättigheter. Det handlar om allas lika rättigheter, möjligheter och förutsättningar. Det handlar om respekt och acceptans för att vi är olika, vill olika, väljer olika.

Att vi ägnar två dagar av 365 åt något så viktigt känns futtigt. Ska vi uppnå jämställdhet behöver vi fokusera på det varje dag.

Svenska medier har som tradition varit rätt dåliga på just det. Rättviseförmedlingen har gång på gång visat att män hörs och syns i större utsträckning än kvinnor i media. Inte konstigt att en del tror att män har rätt till mer här i världen.

LT:s mål är att ha en jämställd rapportering och att utmana normer varje dag, varför vår sajt och papperstidning inte bara idag, 8 mars, innehåller journalistik som främjar ett jämställt samhälle.

På LT gör vi ett aktivt och medvetet arbete för att lyfta fram lika många män som kvinnor och andra perspektiv, för det är ju ändå så världen ser ut och då är det vårt uppdrag att inte få det att framstå som något annat. För att nämna ett exempel lyfter vi fram lika många hemvändande kvinnor som män i serien om hemvändare i Jämtland. Viktigt också att poängtera att målet om jämställdhet inte är uppnått när kvinnor och män i media endast porträtteras i stereotypa könsroller, för kvinnor, män och hen är lika kapabla.

Annons

När vi sammanfattade 2021 kunde vi redovisa 53 procent män och 47 procent kvinnor i LT:s rapportering. Det räcker inte, vi ska bli bättre. Vi ska dra vårt strå till stacken för att uppnå en jämställd värld.

Annons

Läs fler krönikor av Karolin Johansson:

Må de goda segra över den onde

Centerns kritik mot media oroar

Mina nyårslöften är krossade glastak och dålig stämning

LT:s chefredaktör gör upp med gamla synder: ”Skärp er Länstidningen”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan