Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Politiska slagord i fokus för LT:s nya valbevakning: ”Unika perspektiv”

Värdeladdade ord som omsorg, trygghet, ansvar och frihet används ofta i politisk kampanjer under ett valår. Men vad betyder de och hur tolkas de stora orden egentligen?

Bild: Henrik Flygare

Annons

Malin Nord är journalist och författare och Clara Bodén är fotograf och dokumentärfilmare. De ska undersöka vad som ligger bakom de stora orden i en stor artikelserie för Länstidningen under valåret 2022.

I den ska de arbeta tematiskt med värdeorden och göra dokumentära reportage utifrån sin tolkning.

– Vi ska göra ett antal mer dokumentära nedslag med regionalpolitisk koppling till varför vi gör just det reportaget, säger Malin Nord.

Trygghet, omsorg, frihet och ansvar är några av de ord som Clara Bodén och Malin Nord ska göra reportage kring under valåret 2022.

Bild: Henrik Flygare

– Vi jobbar med den typ av värdeord eller slagord som ofta dyker upp i samband med val. Sedan gör vi tre stycken perspektiv eller ingångar ur lokala sammanhang utifrån orden. Det känns som en ynnest att få följa människor på det sätt vi gjort, säger Clara Bodén.

Annons

Annons

"Det är inte granskningar utan mera skildringar. Vi vill se i vilka sammanhang man kan hitta de här värdeorden i samhället", säger Clara Bodén.

Bild: Henrik Flygare

Det första ordet Malin och Clara arbetar med är omsorg. Bland annat har de båda följt och skildrat vardagen för en nattarbetande distriktssköterska i Krokoms kommun.

– Vi var nyfikna på vad det arbetet innebär och vad det betyder för samhället. Vi ska också titta på omsorg om marker ur en renägares perspektiv, säger Malin Nord.

Det första av de tre delreportagen kring ordet omsorg publiceras med start idag och handlar om nattis.

"Vi ska göra ett antal mer dokumentära nedslag med regionalpolitisk koppling till varför vi gör just det reportaget", säger Malin Nord.

Bild: Henrik Flygare

Både Clara och Malin bor i länet, Clara på Rödön och Malin på Frösön. Malin Nord kommer ursprungligen från Lit men har bott en längre tid i Stockholm innan hon flyttade tillbaka till länet för fyra år sedan. Clara Bodén är uppvuxen på Frösön.

Ofrivillig ensamhet, hemförlossning, familjehemsplaceringar, skog och vindkraft är några av de reportageuppslag som kommer publiceras under året.

– Totalt är det ungefär 25 reportage vi ska göra innan valet. Jag hoppas att de kan visa på ett skeende och komplexiteten i människors liv, säger Malin Nord.

Annons

Totalt kommer det bli ett 20-tal reportage från länet som publiceras i Länstidningens olika kanaler fram till valet i höst.

Bild: Henrik Flygare

Annons

De skildrande reportagen kommer även ha en mer konstnärlig ingång än traditionell nyhetsjournalistik.

– Jag hoppas det ska få människor att reflektera över de här orden. Vad betyder det när en politiker säger att vi ska förbättra tryggheten och omsorgen i samhället. De här orden kan ju både vara floskler och ett kärnvärde för ett samhälle, säger Clara Bodén.

Karolin Johansson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen.

Bild: Henrik Flygare

LT:s artikelserie är tänkt att belysa frågor som ofta kommer upp inför ett val på ett nytt sätt. Den är också ett sätt att stärka de redaktionella resurserna under valåret och lyfta fram människor i länet.

– Är det någon gång vi ska satsa på att få fram så många röster från länet som möjligt är det under ett valår. Det här är ett sätt för oss att ge unika perspektiv på viktiga frågor som berör invånarna i Jämtland och Härjedalen, samtidigt som vi har muskler att plocka ner andra frågor som kommer under ett valår, säger LT:s chefredaktör och ansvariga utgivare Karolin Johansson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan