Annons

Annons

Annons

Internationella kvinnodagen

Insändare
Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I statistik från Brottsförebyggande rådet går det att läsa att runt femton kvinnor om året har dödats i Sverige av en före detta eller nuvarande partner under perioden 2017–2020. Det är femton kvinnor för mycket.

Dödsfall är våld i nära relations yttersta konsekvens. På vägen dit består våldet av en mängd komponenter som var och en har förmågan att förstöra någons liv. Det handlar om fysiskt våld men lika mycket handlar det om psykiskt våld. Hur en kvinna kan brytas ner och förlora sig själv.

Annons

Annons

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Vi har under en lång tid behandlat mäns våld mot kvinnor som den oerhört viktiga politiska fråga det faktiskt är. Vi har som parti arbetat med både förebyggande insatser och långsiktig finansiering av kvinnojourernas viktiga arbete.

Mäns våld är det grövsta uttrycket för den ojämlika fördelningen av makt mellan könen. En stor mängd kvinnor har antingen egna erfarenheter av fysisk, psykisk eller sexuell misshandel, eller känner någon som har det.

Den åttonde mars, internationella kvinnodagen, är dagen då kvinnor världen över samlas för att diskutera, utbilda och mobilisera sig i arbetet för kvinnors rättvisa. Det är en utmärkt dag att prata om mäns våld mot kvinnor, ett problem som måste få ett slut. I ett förhållande ska du finna kärlek, inte rädsla för ditt liv.

Vänsterpartiet Jämtlands län, genom Christina Hedin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan