AnnonsSvenska kyrkan Östersund

Mötesplatsen där alla är välkomna: "Vem som helst kan hamna i utanförskap"

Har du en trasslig ekonomi, missbruk, sorg eller känner dig ensam? Fem dagar i veckan öppnar Värmestugan i Östersund dörrarna till människor i alla livssituationer.

– Alla behöver bli sedda och få veta att de duger som de är, säger Danielle Gyllenpalm, diakonassistent.

Idag har Värmestugan tre anställda och flera volontärer.

Gemenskap, samtal, mänsklig värme och omsorg. Värmestugan fyller en viktig funktion i ett samhälle där utanförskapet växer sig allt starkare. Danielle Gyllenpalm, diakonassistent, berättar att alla människor är välkomna till Värmestugan i Östersund.

– Värmestugan är en unik plats. Det finns ingen annanstans i Östersund som är lika välkomnande. Du får komma hit precis som du är, bara du har en god ton och accepterar alla andra besökare, säger hon.

Läs mer om Värmestugan och Svenska kyrkan Östersunds viktiga arbete här

Det är Svenska kyrkan Östersund som driver Värmestugan. De har skapat en trygg plats där gemenskap och värme är i fokus. Förutom att besökarna kan stilla sin hunger har de även möjlighet att ta en varm dusch och tvätta sina kläder.

Danielle Gyllenpalm, diakonassistent och Sara Ingard, volontär.

– Det som alla besökare har gemensamt är att de upplever ett utanförskap. De kanske står utanför samhället eller inte har ekonomiskt utrymme. Vi har även många som kommer till oss för att umgås, och för att ha en plats att gå till varje dag, säger Danielle Gyllenpalm och betonar att verksamheten betyder otroligt mycket för besökarna.

I Värmestugan finns det alltid någon att tala med och den som vill kan få gå till samtalsrummet och tala med en diakon som har tystnadsplikt. Hit till Värmestugan är alla välkomna oavsett trostillhörighet. Samtalen runt borden handlar om allt möjligt, även de stora frågorna. Idag har Värmestugan tre anställda, men även flera volontärer.

Behöver du någon att prata med? Här kan du boka enskilda samtal med diakon eller präst

– Jag har varit volontär sedan början av januari. Jag går sista året på gymnasiet och hjälper till så ofta jag kan. Värmestugan och Svenska kyrkan Östersund gör ett otroligt bra arbete, säger Sara Ingard.

Varje gång jag kommer till Värmestugan känns det bra i själen

Hon berättar att det går bra att kombinera studierna med arbetet på Värmestugan. Alla volontärer väljer själva hur mycket – och hur ofta de har möjlighet att hjälpa till.

– Varje gång jag kommer till Värmestugan känns det bra i själen. Jag känner att jag gör skillnad för andra människor. Jag gör allt från att bre mackor till att småprata med besökarna. Personalen är även otroligt trevliga, säger Sara Ingard.

Vill du också arbeta som volontär på Värmestugan? Skicka in din ansökan här

Sara Ingard har jobbat som volontär på Värmestugan sedan i januari.

Danielle Gyllenpalm berättar att de gärna tar emot fler volontärer.

– Det finns alltid något att göra. Det är inte alla som vet att det är medlemmarna i Svenska kyrkan som bidrar till att vi kan fortsätta vårt arbete. Vem som helst kan hamna i utanförskap och därför är det viktigt att inte tumma på den här typen av verksamhet, säger hon.

Läs mer och se alla mötesplatser Svenska kyrkan Östersund erbjuder varje vecka

Fakta

Öppettider Värmestugan

Måndag 09:00-15:00.
Tisdag - fredag 08:30-15:00.
Lördag Stängt.
Söndag Stängt.
Adress: Kyrkgatan 51, Betelkyrkan.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av LTs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan