Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Schackkurs för skolpersonal

Detta är en läsartext.

Lösning: 1.Lf4++ Kf6 2.Lg5 1.-,Kh4 2.Dg5.

Annons

Torsdag 3 mars anordnar Sveriges Schackförbund en 3 timmars schackkurs, online, som vänder sig till lärare och pedagoger vid skola och fritids.

Kursen innehåller bland annat grundläggande kunskaper i schackinstruktion, schackregler och schack som ett pedagogiskt verktyg. JH-distriktet har tidigare anordnat fysiska kurser men denna variant via zoom, online, har sina fördelar med tanke på våra geografiska avstånd.                         

Annons

Annons

Amerikanske världsstjärnan Hikaru Nakamura har fram till nyligen inte spelat något ratinggrundande långparti på nära två år. Nakamura som på grund av inaktivitet plockats bort från FIDE:s officiella ratinglista har de senaste åren på heltid ägnat sig åt så kallad schackstreaming. Nyligen erbjöds han dock av FIDE ett wild card till FIDE Grand Prix. Nakamura tackade ja, och i den första deltävlingen av tre, som spelades i Berlin, tog han överraskande slutsegern efter att ha finalbesegrat Levon Aronian.

De två främsta i slutsammandraget, efter tre deltävlingar, får platser i den exklusiva VM-kandidatturneringen i Madrid 16 juni-7 juli. Många svenskar minns den färgstarke Nakamura från Sigeman-turneringen i Malmö/ Köpenhamn, 2005. I sitt möte med indiske stormästaren Sasikirian inledde då Nakamura med dragen 1.e4 e5 2.Dh5?!, vilket är inledningen till den så kallade skolmatten som vanligen bara spelas av nybörjare.

I Gibraltar har det genomförts en lagmatch mellan ett damlag och ett herrlag under namnet ”Battle of the sexes”. Lagen hade tio spelare vardera och samtliga mötte alla i det andra laget. Damlaget med svenska Pia Cramling som lagledare tog ledningen till en början men till slut segrade herrarna med 53-47.

På den lokala fronten har nu även det fysiska schacket startats upp efter nära två månaders uppehåll. Förra tisdagen öppnade ÖSS med ungdomsträning samt de tre första ronderna i ett snabb-KM över 7 ronder. Bäst öppnade inte oväntat Adrian Bohman Karlholm med idel vinster och tre poäng. Två poäng noterade Simon Ferm, Anders Åström, Bengt Öberg och Bashar Kanounji. 11 deltagare. Schack 88 i Hammerdal startar nu på måndag med februariblixt.

Veckans uppgift utgörs av partislutet crush25 – davechess, 2020. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

Annons

Annons

Till toppen av sidan