Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaLT belyser självmord

Karolin Johansson
Vi måste våga berätta om självmord oftare – ny serie i LT

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

“Olycka järnväg, ovan jord” stod det i larmet från SOS. Som gammal trafikreporter på Sveriges radio visste jag precis vad den formuleringen betydde, någon hade avslutat sitt liv.

Det var sommaren 2017 och en sommarvikarie fick uppdraget att åka till olycksplatsen. Att det rörde sig om självmord var inte bekräftat ännu, men med min tidigare erfarenhet i ryggen valde jag att åka med ut som stöd. När vi kom fram var det lugnt och stilla, inget pådrag med blåljus och sirener. Vi förstod vad som hade hänt och vände tillbaka till redaktionen ganska omgående. Sommarvikarien var illa berörd på vägen tillbaka och i vår rapportering gick det bara att läsa om en olycka, inga fler detaljer.

Varje år tar runt 20 personer i Jämtland och Härjedalen livet av sig. Totalt i Sverige rör det sig om 1200 självmord varje år. Men det är sällan som vi medier berättar om det, av flera anledningar.

Annons

Annons

”Iaktta stor försiktighet vid rapportering om självmord och självmordsförsök” står det i de medieetiska reglerna som medierna förhåller sig till. Reglerna finns för att värna den enskildes privatliv och för att inte orsaka skada för den avlidne och hens anhöriga genom en publicering. Dessutom finns det forskning som visar att antalet självmord riskerar att öka i samband med medias rapportering, särskilt om rapporteringen är för detaljerad och beskriver hur en person avslutat sitt liv.

En av de första sakerna du får lära dig på journalistutbildningen är principen “konsekvensneutralitet”, det innebär att vi publicister inte ska väga in eventuella konsekvenser av vår rapportering i beslutet att publicera. Men när det kommer till självmord har publicistkollektivet valt en annan väg, och det tycker jag är bra. Vi värnar den enskildes och de anhörigas privatliv genom att inte berätta vad som hänt och vi inspirerar inte till självmord genom att berätta detaljer.

Däremot tycker jag att vi kan bli bättre på att belysa ämnet suicid och låta de efterlevande berätta om sorgen. Kanske har vi drabbats av beröringsskräck för att ämnet är så laddat? Men vilka blir konsekvenserna om vi inte berättar? Om vi inte belyser detta samhällsproblem?

Varje år försöker 15 000 personer att ta sitt liv och 150 000 bär på självmordstankar. Det är ingen liten sak.

Organisationen Suicide Zero som arbetar suicidpreventivt riktar motiverad kritik mot medias tystnad om självmord och skriver på sin hemsida: ”vetenskapen vet idag hur vi skulle kunna rädda mängder av dem som tar sina liv men då måste frågan belysas ordentligt.”

Annons

Annons

Nu inleder LT en serie om självmord där vi belyser problematiken, vad som kan göras och lyssnar till anhöriga som berättar om sorgen och saknaden.

Fakta

Hit kan du vända dig om du har tankar på självmord:

Akut nödsituation,
Polis, ambulans, räddningstjänst:

Tel: 112 , dygnet runt.
Vårdguiden, dygnet runt
Tel: 1177

BRIS barn under 18 år
Vardagar kl 9-12 och 14-21,
Tel: 116 111


Jourhavande medmänniska,
Alla dagar kl 21-06
Tel: 08-702 16 80


Jourhavande präst
Alla dagar
kl 17-06
Tel: 112


Självmordslinjen, Mind
Dygnet runt, varje dag
Tel: 90 101


Föräldralinjen
Vardagar kl 10–15 samt torsdagskvällar kl 19–21
Tel: 020-85 20 00

Äldrelinjen
Vardagar kl 8–19 och helger kl 10–16
Tel: 020-22 22 33.

SPES – Stödlinje för dig som förlorat någon i självmord.

Kl 19-22 varje dag
Tel: 08- 34 58 73

Kyrkans SOS-telefon

Vardagar kl 13-21 och lör-sön 16-21
Tel: 0771-800 650

Annons

Annons

Till toppen av sidan