Annons

Annons

Annons

krönikaNya regionrådet

Karolin Johansson
Centerns kritik mot media oroar

Att medier blir kritiserade är en del av uppdraget. Men när personer med makt använder sina plattformar för att undergräva och håna journalister och media är det ett direkt hot mot yttrandefriheten, pressfriheten och vårt lands demokrati, skriver LT:s chefredaktör Karolin Johansson.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

På mitt kontor hänger ett skolfoto på min systerson Lucas, snart 10 år. Det syns att leendet sker på beställning men de mörka, glittrande ögonen skvallrar om en ganska bekymmerslös tillvaro med hopp om framtiden. När du har en moster som är journalist, och dessutom chefredaktör och ansvarig utgivare, kommer intresset för journalistik och samhället ganska tidigt. Idag står Lilla Aktuellt för nyheterna, men om några år hoppas jag att Lucas kan läsa sin lokala tidning och känna sig trygg med att den information och den kunskap han får till sig kommer från ett fritt och oberoende medium. Men de senaste tidens händelser här i länet gör mig orolig för pressfrihetens framtid.

”En del politikers retorik kring medier är skrämmande och skapar en oro för pressfrihetens framtid”, skriver LT:s chefredaktör Karolin Johansson.

Annons

Annons

I en granskning av Linda Hedenljung, journalist på ÖP, avslöjades att Malin Bergman, centerpartist och numera ordförande för regionstyrelsen i Region Jämtland Härjedalen, haft samröre med en känd vaccinmotståndare och själv aktivt tagit avstånd från vaccin. Under ett inlägg på Facebook 2016 kommenterade Malin Bergman: "Nej tack till vaccin!!!".

Skärmdump på ett inlägg på Facebook från 2016 som Malin Bergman kommentrat "Nej tack till vaccin!!!"

Att bli granskad ingår i uppdraget som förtroendevald politiker. Att bli ifrågasatt för ett uttalat vaccinmotstånd när du kliver på en av de högsta politiska posterna inom regionen, dessutom under rådande pandemi där vaccin räddar miljontals liv, är inget konstigt och något Malin Bergman och hennes partikollegor borde ha varit beredda på. Men istället för att rikta blickarna inåt, valde delar av centern att rikta kritik mot media.

Läs också: Peter Johansson (C) – Jag hoppas media gör hemläxan framåt

Annons

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Journalister har i alla tider grävt, avslöjat oegentligheter och berättat en sann och oretuscherad bild av verkligheten. Ofta är sanningen obekväm. Eftersom ingen tycker att obekvämt är ett särskilt trevligt tillstånd har personer med makt, till och med regeringar, slagit tillbaka mot medierna.

Ta Donald Trump, USA:s förre president, som exempel. Han kallade etablerade medier och reportrar för ”Fake News”, alltså falska nyheter, för att undergräva dem och deras rapportering kring hans förehavanden. Donald Trump startade ett krig mot media, vägrade prata med vissa reportrar och skapade ett misstroende mot journalistkåren bland sina väljare.

En Trump-anhängare håller upp en T-shirt med "You Are Fake News"-tryck. Bilden är tagen 2018 före ett väljarmöte som Donald Trump skulle hålla i Rochester, Minn. Samtidigt vittnade lokala journalister om att allmänheten blivit mer fientlig mot media efter att Trump började använda uttrycket "Fake news.

Även i Sverige har detta hänt. 2018 publicerade den dåvarande moderata riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ett montage med sitt ansikte på omslaget till ett krigsspel med texten ”Hanif and DN at war”. I det nu raderade inlägget hade Hanif Bali skrivit ”Press E to destroy DN”. Det var inte sista gången Hanif Bali hamnade i konflikt med DN efter att tidningen granskat och ifrågasatt moderata politiker. Chefredaktör Peter Wolodarski konstaterade att Balis agerande var en attack mot tidningen. Alltså en attack mot pressfriheten och det fria ordet. I förlängningen en attack på demokratin.

Annons

Hanif Bali fotograferad på riksdagen 2018. Året därpå blev han petad.

Bild: TT

Annons

Det här är inte isolerade händelser. Maktens försök att påverka och inskränka medier är inget nytt. Två närliggande exempel är Miljöpartiet som vill att Public service sänder klimatnyheter på bästa sändningstid och Sverigedemokraterna som vill begränsa innehållet av rapp i Sveriges Radio. Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, har tidigare sagt att om han fick bestämma skulle radiokanalen P3 läggas ner.

Vi har nu gått in i ett valår. Ett år då partier och politiker står under medias lupp för att väljarna, landets skattebetalare, ska få opartisk och oberoende information och kunskap om vilka som kandiderar till att styra i regioner, kommuner och riket. Men uppdraget blir allt svårare när personer med makt vägrar ställa upp på intervjuer eller undergräver rapporteringen. Vilket ansvar för demokratin och det offentliga samtalet tar Tom Silverklo (C) när han på Facebook skriver att Linda Hedenljungs granskning är ”blaskig kvällstidningsjournalistik” och säger att Malin Bergman ”felaktigt hängs ut” och att Linda Hedenljung ”insinuerar” i sin artikel? Missade Tom Silverklo, en av länets högst uppsatta politiker och som kandiderar till riksdagen, att Malin Bergman faktiskt tagit avstånd från vaccin och att det bevisas i artiklarna? Och vilket ansvar tar centerkollegan Peter Johansson när han försöker ta billiga politiska poäng genom att kalla granskningen för kvinnofientlig, och sedan kalla medias rapportering för ojämställd genom jämföra äpplen med päron när han tar två helt olika artiklar från två helt olika tidningar som exempel. Jag trodde det krävdes betydligt bättre underlag för att dra sådana slutsatser.

Annons

Annons

Peter Johansson och Tom Silverklo, båda centerpartister, reagerade starkt på granskningen av centerkollegan Malin Bergman.

Bild: Johan Axelsson, Arkivbild

Sanningar kan vara obekväma, som sagt. Men att undergräva journalistiken och rikta misstanke mot media, att inte ställa upp på intervjuer, försöka kontrollera intervjun genom att endast besvara journalisters frågor på mail utan möjlighet till följdfrågor är att vara ute och tassa på farlig mark.

Endast 12 av 180 länder i världen anses ha ett gynnsamt klimat för journalister. Det visar organisationen Reportrar utan gränsers index över pressfrihet 2021. Sverige ligger bra till, just nu, på en tredje placering. Men i 73 länder är fri och oberoende journalistik helt blockerad eller hårt hindrad, och i ytterligare 59 länder är den begränsad.

Jag hoppas innerligt att Sverige får ligga kvar i toppen, för att Lucas och alla andra barn i framtiden ska kunna fatta beslut över sina liv utifrån fri och oberoende journalistik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan