Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Schackets Wimbledon pågår

Detta är en läsartext.

Lösning: 1.Dxf7+ Kxf7 2.Sxh6++

Annons

Storturneringen Tata Steel i holländska Wijk an Zee brukar benämnas som schackets Wimbledon. Tävlingen inleddes i lördags och av de fjorton deltagarna har tolv mer än 2700 i rating.

Sverigeettan Nils Grandelius är näst lägst rankad och har haft en tung start i det hårda motståndet. I första ronden blev det förlust mot förra årets turneringssegrare Jordan van Forest. Därefter klarade Grandelius i andra ronden remi mot amerikanen Sam Shankland. I ronderna tre och fyra blev det ytterligare förluster mot ungraren Richard Rapport och 16-årige indiern Rameshbabu Praggnanandhaa.

Annons

Annons

Världsmästaren Magnus Carlsen har öppnat med tre remier och en fin vinst i klassisk ”Carlsen-stil” över förra årets tvåa, hemmaspelaren Anish Giri. Ett spektakulärt parti med originella förvecklingar var Mamedyarovs vinst över Duda i fjärde ronden. I ensam ledning efter fyra ronder ligger indiern Santosh Gujrathi Vidit på 3 poäng. Carlsen är en av fem spelare som skuggar på 2,5 poäng. Ronderna startar 14:00 och via schack.se kan Grandelius partier följas tv-sända, kommenterade av Deniz Arman och August Lindmark.

Förra torsdagen spelades den andra ronden i onlinetävlingen JH Classic. I toppen inkasserade Andreas Nordman, ÖSS, ännu en vinst när han med en skarp kungsgambit betvingade undertecknad. Vinster noterade även Bengt Öberg, Jesper Rhodin, Berndt Westerlund och Peter Svensson. Svensson missade första ronden men fick i likhet med ytterligare fyra nytillkomna en halv poäng i startbonus. Andreas Nordman leder på två poäng och följs närmast av Bengt Öberg, Jesper Rhodin och Peter Svensson, alla 1,5. Totalt deltar 13 spelare och den tredje ronden som spelades i går redovisas i kommande schackruta.

Birka Folkhögskola, belägen en mil utanför Östersund, erbjuder under rubriken korta kurser under våren 2022 även en schackkurs. Kursen vänder sig till dem som vill lära sig mer om schack och utvecklas som spelare. Man får träna både taktik (tricks och fällor) men även långsiktig planering – strategi. Därtill blir det analys av berömda partier och problemlösning med mera. Totalt tio sammankomster under ledning av Anders Nylén.

Veckans uppgift består av partislutet Henb1 – junior24, 2020. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy