Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Ett musikaliskt arkiv för Jämtlands län

Detta är en läsartext.

Dansbandsveteranen Joel Emanuelsson från Gillhov i mitten (numera Grums) väckte liv i allt som arkivet samlat på sig under åren. Till vänster förre musikförmedlaren Bertil Sundström och till höger Mikael Wennberg. Foto: Åke Bengtzon

Annons

Det jag bevistade den kulna novemberdagen 2021 blev en riktig ”aha-upplevelse”. I en rymlig källarlokal på Hårdängegatan i Östersund har musikaliska arkivets man Mikael Wennberg samlat på sig det mesta inom branschen.

Arkivets ”samlarområde” är Jämtlands län. Dessutom allt och alla utanför länet där minst en person från länet är med.

Musikkassetterna upptar en hel vägg i den långa bokhyllan. Foto: Åke Bengtzon

Det hela började hösten 2009 och samlingen består av skivinspelningar, stenkakor, vinyl och CD. Kassettförrådet är också imponerande. Dessutom finns unika inspelningar från långt tillbaka i tiden. Arkivet dokumenterar även musikstudios, skivbolag, musikföreningar, musiktidningar, musikböcker och nothäften. Men hör och häpna: Även musikförmedlare och skivaffärer. Ja arkivet dokumenterar/samlar på alla genrer och Mikael tillägger att alla musikgrupper/artister är lika viktiga i projektet.

Annons

Annons

En ansenlig mängd dagstidningar tar en hel del plats i hyllorna men är i sig själva inte några objekt för Arkivet. Enbart en informationskälla. När en tidning är skannad finns den till försäljning. Jag förstår att här finns ett samband då dess annonser från olika dansställen i länet utgör en sann bild av nöjes- och musikutbudet.

Det snurrar runt i mitt huvud vid anblicken på utställningsföremålen. Ja, de tillhör det musikaliska arkivet i och med att prylarna är avlämnade. Mikael berättar att han vid arkivets start köpte in material men att donationer av allehanda ting under de tolv åren nu börjat strömma in i allt större skala. Som foton, film, ljudinspelningar, reklamknappar, vykort, klistermärken, t-shirts, kepsar, ja reklam i alla former.

Mikael ser gärna att arkivet också får låna material för dokumentering i betydligt större utsträckning än tidigare. Allt och lite till är arkivets motto. Hur orkar han? Mikael är tydligen helt såld för sin hobby. Han tillägger att om du vill behålla dina skatter så gör han gärna skanning eller avfotografering av föremålet. Han har också möjlighet att digitalisera rullband, kassetter och minidisc, Super-8 samt VHS. En tjänst som kan vara av stort värde i en värld då maskinvaran ofta saknas.

Det finns ett starkt intresse för att fixa diskografier och gigografier. Att forska vidare inom orkestern. För att dokumentera alla medlemmars namn och under vilken tidsperiod det varade. Ett forskningsområde som man kan säga är nästan omöjligt att slutföra. I bokstavsordning finns listor med orkesternamn från Affe Lindbjörks till Åke Östermans. Massor av orkesternamn är således under ”påbörjad” biografering liksom flera listor att ta tag i för framtiden.

Ja, säga vad man vill om detta fenomen. Ett eget musikaliskt arkiv för länet. Som bara växer. Ett gigantiskt projekt som säkerligen är rätt tänkt för den person som vill återuppliva det musikaliska och dansanta länet så långt tillbaka i tiden som det är möjligt. Det här är inget vanligt museum utan ett arkiv som dessutom är tillgängligt för framtida forskarinsatser.

Åke Bengtzon

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy