Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Ygeman har fel om papperslösa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Sveriges migrations- och integrationsminister Anders Ygeman intervjuades i P1 morgon den 11 januari. Ämnet var skuggsamhället och vilka åtgärder som skulle kunna motverka de problem som det medför och minska risken för människor att hamna där.

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

Orsaken till intervjun var naturligtvis den omtalade städskandalen hos statsminister Magdalena Andersson.

Åtgärder som ministern föreslog var bland annat att bygga fler förvar (flyktingfängelser), där man kan samla människor för att sedan utvisa dem.

Reportern, Henrik Torehammar, ställde då frågan om inte en amnesti för papperslösa, skulle vara en lösning så att människor istället för att leva i skuggan kan få möjlighet att helt legalt arbeta och försörja sig. Svaret kom blixtsnabbt från minister Ygeman:

Annons

Annons

”Då skulle det betyda att de människorna som har tagit sig hit på illegal väg eller befinner sig här illegalt, de skulle få företräde framför dem som har asylskäl, de som behöver hjälp att fly från krig och förtryck. Jag tycker att det vore en omoralisk ordning.”

Ygemans svar kan naturligtvis låta rimligt om man inte känner till hur verkligheten ser ut.

Det finns dock stora problem med det som Ygeman påstår.

För det första så måste man se att flyktingar som lyckas ta sig hela vägen till Sverige tar sig hit på illegal väg. Det beror på det så kallade transportörsansvaret som innebär att flygbolag och andra som ordnar olika transportsätt hålls ansvariga för en rad kostnader för om en person som senare bedöms sakna asylskäl tar sig in i EU. I praktiken har det lett till att det är omöjligt att på legal väg ta sig in i EU även om man har asylskäl. Det enda sättet att som flykting ta sig in på så kallad legal väg är om man gör det som kvotflykting eller tar sig hit på anknytning till någon som redan har uppehållstillstånd.

Det andra gäller de som enligt ministern befinner sig här illegalt, personligen föredrar vi att använda begreppet papperslösa om de personer som Ygeman refererar till, begreppet illegal ger signaler om att en person gör något brottsligt vilket inte ger en rättvisande bild.

Att dessa papperslösa, vid en amnesti, skulle ta plats från personer med asylskäl är i stora stycken felaktigt. En stor del av de som idag tillhör gruppen papperslösa har blivit det efter en asylprocess som lämnar mycket övrigt att önska. Vi är många som på olika sätt engagerat oss i asylsökande, både som lekmän och som professionella, som har sett den bristande rättssäkerhet som drabbat asylsökande, särskilt sedan den hårdare lagstiftningen började gälla retroaktivt från 24 november 2015.

Annons

Annons

En rad namnkunniga jurister och representanter för civilsamhället och dess organisationer har under flera års tid genom rapporter, debattartiklar, manifestationer och kontakter med Migrationsverket och politiker försökt sätta ljuset på dessa brister. Asylkommissonen, Den onödiga flyktingkrisen, Konvertitutredningen, för att nämna några rapporter som väckt viss uppmärksamhet men som förtjänar betydligt mer. Vi har sett ovetenskapliga åldersbedömningar och godtyckliga åldersuppskrivningar, godtycklig och kritiserad lagstiftning som t ex den nya gymnasielagen. Allt sammantaget pekar på att många människor gått miste om en rättvis prövning av sina asylskäl och i förlängningen nekats uppehållstillstånd på lösa grunder. Många av dessa människor finns kvar i vårt land och har inte haft något annat val än att försörja sig på den svarta arbetsmarknaden. Alternativet att utvisas finns inte för de flesta, många gånger går det inte att utvisa dem och många gånger skulle det vara för farligt att “återvända”. Det betyder att Ygeman ger en mycket förenklad bild när han påstår att dessa skulle ta plats för de han menar vara “de riktiga flyktingarna”.

Ygeman talar om omoralisk ordning, och visst finns det en sådan, en som han och hans parti högsta grad varit med om att upprätta när man stiftat lagar och fört en retorik som undergrävt rättssäkerheten i asylprocessen och pekat ut människor med asylskäl som lögnare och ett problem.

Intervjun med Ygeman är ett ytterligare bevis för att regeringen, med Morgan Johansson och Anders Ygeman i spetsen, ytterligare dragit åt tumskruvarna i migrationspolitiken.  En rad förslag som slår hårt mot asylsökande och papperslösa har presenterats. Intensifierad jakt på papperslösa, bistånd i utbyte mot tvångsutvisningar och nu senast förslaget om att EBO-lagen ska tas bort. Förslag som trots försök att hänvisa till integrationen och folkrätten visar att regeringen nu vill genomföra en politik som allt mer närmar sig den politik som SD och övriga blåbruna vill se. En politik byggd på otillräcklig för att inte säga alternativ fakta och en förkastlig människosyn. En politik som de flesta väljare i vårt land såg som otänkbar för några år sedan. Men inte är väl en främlingsfientlig retorik och politik bättre bara för att den förs fram av normalt sett anständiga partier? 

Lögn är lögn oavsett vem som brukar den. Något för varje väljare att tänka på inför hösten val.

Joel Larsson, Östersund

Märta Råberg, Lund

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy