Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Svenstavik

Minnesord: Margit Runius, Svenstavik

Mamma Margit föddes i Pilgrimstad som yngsta dotter i en syskonskara på fyra. Hennes föräldrar var Olof Olsson och Annie Olsson.

Annons

Eftersom Margit var sladdbarn fick hon tidigt i livet hjälpa till med olika sysslor i hushållet, och redan där föddes hennes stora intresse för matlagning, inspirerad av mamma Annies stora kunnande.

1938 svepte en polioepidemi över landet och mamma drabbades och fick tillbringa nästan ett år på Solliden. Ingen annan i familjen blev sjuk i epidemin. Margits pappa var anställd vid Statens Järnvägar och när han fick en ny tjänst, inom SJ i Undersåker, flyttade familjen dit. Då var Margit 12 år.

Hon tog realexamen i Järpen med goda betyg och på fritiden umgicks hon med andra ungdomar från bygden som gärna gav sig ut på långa skidturer när tillfälle gavs. Efter studentexamen hade Margit planerat att utbilda sig till hushållslärare, med början på Röstaskolan i Ås. Hon gick på Rösta 1949-1950, men så spelade slumpen in. Vid ett besök på Östersunds lasarett träffade hon rektorn på sjuksköterskeskolan, som uppmanade Margit att söka till den utbildningen. Vilket hon gjorde och blev antagen som provelev.

Annons

Annons

Vår mamma valde att utbilda sig till sjuksköterska men hon la även till en barnmorskeutbildning och började sedan arbeta på förlossningen i Östersund. Under sina utbildningsår träffade hon sin stora kärlek, Sven från Göteborg, på Runeborgs danspalats. Margit och Sven gifte sig sedan på hösten 1953 och sonen Oscar föddes året därpå. Barnaskaran utökades med Lena, född 1956 och lillasyster Karin som föddes 1964.

I slutet av 1950-talet fick pappa en lärartjänst i Svenstavik och våra föräldrar blev sedan Bergsbygden trogna hela livet ut.

1968 tog vår mor ytterligare ett steg i sin yrkeskarriär då hon utbildade sig till distriktssköterska, först i Svenstavik och senare i Hackås. Många människor i bygden har kommit ihåg hur syster Margit kom susande i sin blåa VW-bubbla på nya hembesök. Mamma arbetade som distriktssköterska med Hovsliden i Hackås som bas, fram till sin pensionering.

Under en murkelplockarutflykt i Gillhovstrakten i slutet av 1960-talet fann våra föräldrar sitt drömsommarställe, en äldre gård i närheten av Råssjön. Detta ställe kom att bli mamma och pappas paradis. En plats för vila, rekreation och trevliga fester, men också för odlingar, bondeliv, bärplockning, renoveringsprojekt och spännande utflykter. Till Nordvallen var vänner, bekanta och grannar alltid välkomna, och där fick mamma verkligen visa att hon kunde ta hand om sina gäster på bästa sätt, och bjuda dem på gott fika och fantastiska middagar.

Annons

Mamma älskade verkligen torpet och hon kunde besöka Nordvallen även under sommaren 2021, för att se att hennes barn och barnbarn tog hand om och förvaltade stället på bästa sätt.

När mamma blev änka, 2016, flyttade hon från sitt stora hus på Skansvägen i Svenstavik, till en fin pensionärslägenhet på Ringvägen. Där hade mamma det bra men under covidpandemin kände hon sig ensam och isolerad. Hon som tidigare varit en väldigt aktiv pensionär, fick nu finna sig att leva med radion och katten Måns som ständigt sällskap.

”E rektu Jamtlannstaus” har gått ur tiden, länet och traditioner trogen hela livet ut. Du fattas oss, kära mamma.

Barnen Oscar, Lena och Karin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy