Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Schackrutan: Grandelius möter världseliten

Detta är en läsartext.

Lösning: 1.Sc7++ Kb8 2.Sxa6.

Annons

I likhet med ÖSS så har nu även Schack 88, Hammerdal, beslutat att ställa in det fysiska schacket en tid framöver. En tröst blir nu att de närmaste veckorna via nätet följa sverigeettan Nils Grandelius kämpa mot yppersta världseliten i Tata Steel.

Denna årets förmodligen förnämsta galaturnering spelas i holländska Wijk an Zee och inleds i morgon lördag och pågår till den 30 januari. Denna gång spelas inga amatörgrupper, endast toppturneringen med 14 deltagare genomförs och detta utan publik. I den exklusiva skaran återfinns Sverigeettan Nils Grandelius tillsammans med världsstjärnor som Carlsen, Caruana, Karjakin, Giri och Mamedyarov med flera. Den anrika tävlingen spelades för första gången redan 1938 och bland vinnarna kan nämnas sju världsmästare: Euwe, Petrosian, Karpov, Kasparov, Kramnik, Anand och Carlsen. Men även Sveriges tidigare världsstjärna, Ulf Andersson, ståtar med en seger, 1983.

Annons

Annons

Förra måndagen inleddes den andra upplagan av JH Classic, en fem ronders onlineturnering enbart för JH-spelare. Vinnare i första ronden blev Andreas Nordman, Bo Wik och Stefan Granlund (w.o). Men rondens mest underhållande parti var remipartiet mellan Bengt Öberg och Jesper Rhodin. Efter en öppen variant i engelskt parti fick Bengt en svag centrumbonde som snabbt kom att hotas av tre pjäser men garderad likaledes av tre pjäser klarade den sig kvar. Efter diverse komplikationer råkade Jesper därefter sätta bort en kvalité i en fördelaktig ställning.

I det avslutande skarpladdade och oklara slutspelet med T + 3 bönder mot L + 4 bönder ställdes spelarna inför nya problem. I slutställningen efter 63 drag återstod endast kungen för Bengt och kung plus löpare för Jesper vilket automatiskt avslutas som remi på grund av otillräckligt material. Fler deltagare har nu anmälts till rond 2 som spelades i går. 

Eline Roebers, 15 år, är Nederländernas nya jättetalang i schack. Efter över ett års ofrivilligt tävlingsstopp på grund av coronapandemin kom hon igång igen i augusti. Då var hennes rating 2066. Nu har hon seglat upp till 2365 på bara ett halvår! I helgen visade Eline Roebers åter musklerna genom att vinna tyska Untergrombach Open – den första kvinnliga segraren i tävlingens 38-åriga historia.

Veckans uppgift utgörs av partislutet EMB2-lavrador, 2020. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy